Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

LOI-cursus voor dyslectische studenten

Hbo-studenten met dyslexie kunnen sinds kort bij de LOI terecht om beter te leren studeren met hun handicap. Drie tot vijf procent van de Nederlandse studenten is dyslectisch.

 

Projectleider Marleen Bijsterbos van de LOI legt uit dat de studenten bijvoorbeeld leren om ingewikkelde teksten gemakkelijker te lezen en te structureren. Die leveren vaak problemen op vanwege het gebruik van lange zinnen en afkortingen. Ook is er aandacht voor taalkundige valkuilen en maken studenten kennis met strategieën om het studeren te vergemakkelijken. Elke student leert anders en wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken, is de gedachte.

De digitale leeromgeving die de LOI gebruikt voor haar afstandsonderwijs is voor de studenten met dyslexie aangepast: er wordt gebruikt gemaakt van andere lettertypen en teksten in verschillende kleuren. “Volgens deskundigen levert het lezen van zwarte letters op een witte achtergrond vaak moeilijkheden op voor deze studenten”, aldus Bijsterbos.

De stichting Handicap + studie reageert positief op de LOI-cursus. “Studenten kunnen veel baat hebben bij een vaardigheidstraining”, zegt een woordvoerster.

De stichting Woortblind, een vereniging voor mensen met dyslexie, was niet op de hoogte van de nieuwe LOI-cursus. Voorzitter Dirk Vollenhoven weet uit eigen ervaring dat dyslectische studenten opdrachten vaak verkeerd interpreteren en iets anders gaan doen dan docenten bedoeld hadden. Ook bij groepsopdrachten kan dat voor problemen zorgen. Een ander probleem is dat ze eerder dan andere studenten in tijdnood komen, weet Vollenhoven uit eigen ervaring.

“Dat mensen met dyslexie langzamer lezen en meer moeite hebben met schrijven, weten ze zelf ook wel”, zegt Vollenhoven. “Als deze cursus voldoende aandacht besteedt aan studievaardigheden, kan ik mij voorstellen dat hij in een behoefte voorziet.”

 

 

HOP, Marijke de Vries

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)