Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sloot

Onlangs toch maar naar het interview van John van den Heuvel met Joran van der Sloot zitten kijken. Kleingeestig Nederland zal het fantastisch gevonden hebben. In het eerste shot wordt Van der S., in de volksmond inmiddels gewoon ‘Joran’, want we kennen ‘m zo goed,

sensationeel geïntroduceerd als “het monster, de meest gehate man van Peru, moordenaar, afperser, gokverslaafde én leugenaar”. Wat overdreven en een beetje zinloos, niet?

Het is me ondanks de verwoede pogingen van RTL en John dan ook niet gelukt Van der S. iets te verwijten. Hij is geworden wat hij is geworden, met het karakter, de keuzes en daden die daarbij horen, en dat valt hem onmogelijk kwalijk te nemen. Ik bijvoorbeeld ben nooit geprezen voor het feit dat ik nog nooit iemand heb omgelegd.

Ik vraag me dan ook af of Van den Heuvel dacht dat-ie de mensheid een dienst bewees toen hij Van der S. door het slijk probeerde te trekken. Hoe Van der S. het in zijn botte hoofd haalde geen spijt en verdriet te tonen om wat hij had aangericht. Waar het monster het lef vandaan haalt de families van de meisjes in het ongewisse te laten door niks over de moorden te zeggen. En of hij wist wat hij zijn eigen familie aandeed? Heel goed John, zeg het ‘m! Spreek hem aan op zijn moraal, dat zal ‘m leren! Alleen, moraal heeft Van der S. nou net niet, daarom is het ook zinloos hem daar persoonlijk voor te straffen. Levenslang de nor in, uiteraard, maar een les zul hij daar nooit van leren.

De les om onszelf te onderdrukken en altijd de rol van ‘goed mens’ te spelen. “Ik moet succesvol zijn, niet egoïstisch, ik mag niet falen”, en je voelt je slecht als je daar niet aan voldoet. Maar als je bijvoorbeeld een litertje te veel drinkt en de remmen gaan los, dan wordt er vreemdgegaan, gevochten, gestolen, gelachen, gehuild. Gevolg van de drank? Nee hoor, zo ben je als je je rol en de regeltjes vergeet, het is je natuurlijke staat van zijn. Een staat die goed voelt maar die niemand kan kiezen. We denken dat we zelf kunnen bepalen of beïnvloeden wie we zijn of worden, maar dat kunnen we niet. De moordenaar niet, de moslim die vrouwen stenigt niet, Desi Bouterse niet, moeder Teresa niet, Nelson Mandela niet, ik niet, jij niet.

 

 

Gijs Hendriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)