Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer piano, minder rammen

Muziek: Zornik

Groot voordeel aan Zuid-Limburg? Dichtbij België, waar het bier beter smaakt, de vrouwen ongecompliceerder zijn en er per capita meer muzikaal talent rondloopt. En hoewel die Belgische bandjes Amsterdam vaak toch wat ver vinden voor één optreden, zijn Maastricht, Heerlen en dergelijke wat sneller bereikt.

Het Maastrichts poppodium de Muziekgieterij was vaak toneel van het blik lievelingen van Studio Brussel (leukere, iets alternatievere zusje van 3FM, in Maastricht te ontvangen). Mintzkov, Customs, the Van Jets: allemaal fijne Belgen met gitaren. Man man man, wat was die show van Mintzkov goed, gaat dat zien als ze binnenkort in de buurt zijn.

Vrijdag 14 december is het de beurt aan Vlaamse bubblegumrockers Zornik, die hun jongste album, Less > More, begeleiden met een tour door België en een klein stukje Nederland, waaronder de Nieuwe Nor in Heerlen. Huisband van Rock Werchter, bekend (maar niet enorm bekend) van enigszins theatrale deuntjes die snel mee te neuriën zijn, een aantal zul je kennen zonder dat je wist dat ze van hen zijn. Zeker hun bekendste single, Believe in Me, levert al gauw een ‘oh, zijn zij dat!’ op.

Op de nieuwe plaat, hun zevende al, klinkt een volwassener, breder geluid. Waren eerst vergelijkingen met Muse en Placebo op hun plaats, nu hoor je bijna Coldplay-eske elementen, best een radicale koerswijziging. Meer piano, meer bedachtzaamheid, veel minder rammen. Vergelijkbaar met het betere werk van Nederlandse gitaarpoppers Johan. Het etiket van bubblegumrockers dat ik aan het begin van de alinea op de band plakte, lijkt niet echt meer van toepassing te zijn. Nou moet ik zeggen dat ik eigenlijk wel gecharmeerd was van de puberale bombast van eerdere platen, maar aan dit nieuwe, diepere repertoire valt goed te wennen. En op de veertiende zullen de oude hitjes ook vast wel weer uit de kast worden getrokken. Dat hopen we tenminste.

Overigens staat Arnhemse bard/volksheld Blaudzun een week eerder, op 7 december ook in de Nieuwe Nor. Al een paar weken uitverkocht, maar via Marktplaats en Facebook zullen ongetwijfeld nog wat kaarten te scoren zijn.

Jeroen Postma

 

Optreden Zornik, 14 december in de Nieuwe Nor (Heerlen), studenten 10 euro

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)