Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Boef

‘Werkloze Pool beleeft miljonairsweekend in Amsterdam.’ Schuddebuikend heb ik vorige week dit artikel zitten lezen. De man werkt niet graag voor zijn geld en onderschepte handig enkele tienduizenden euro’s bedoeld voor tripjes voor de rijken der aarde. De held vloog per helikopter naar Warschau, om per privéjet door te vliegen naar Parijs en Amsterdam. Hier heeft hij het er meer dan lekker van genomen, met maatpakken, limousines en heerlijke dinertjes met heerlijke vrouwen. Uiteindelijk werd-ie gesnapt en opgesloten. Jammer. Ik had een lintje meer op zijn plaats gevonden. Waarom is dit een misdadiger, en niet een slimme egoïst waar iedereen jaloers op is? Wie moet er tegen hem beschermd worden? Als ik de ballen had deed ik precies hetzelfde.

Psychologen noemen werk ‘bevredigend’ als het aan de volgende drie criteria voldoet; het is autonoom, complex, en er is een direct verband tussen inspanning en beloning. Voor zover ik weet voldoet geen enkel beroep aan alle drie de eisen en ik zie ook nu al op tegen de onbevredigende baan die voor mij in het verschiet ligt. Ik droom vaak dat ik ballen had, en daaraan kon ontkomen. Hoe? Legio mogelijkheden. Een briljante kraak in een grote, zwaar beveiligde bank. De jaren van voorbereiding, de James Bond gadgets, de adrenaline, de koffer met miljoenen in het busje. In de nacht naar het vliegveld, de eerste beste vlucht naar witte stranden, hangmatten en dames die mannendromen in mijn oor fluisteren. Bevredigender dan dit zul je het nóóit krijgen. “Gijs is het verkeerde pad op”, zouden mensen zeggen. Maar waarom? Een pad waarmee je de sleur van een baan, een vast salaris en een pensioen doorbreekt, en op een bevredigende en creatieve manier je geld verdient is toch op geen enkele manier een verkeerd pad?

Maar ik durf niet. Ik ben gedoemd tot een leven binnen de lijntjes. Ergens heb ik een geweten, of ben ik te bang gepakt te worden. Aan de andere kant, mijn gevoel zwalkt heen en weer. Want wat is er mis met het trucje van de Pool, een gewiekst belastingkunstje of die paar miljoen uit de kluis van de bank? Geen wapens, geweld of bedreigingen, daar heb ik het niet over. Maar smart thinking. Je doet geen mens persoonlijk kwaad. Nee, ‘dat doe je gewoon niet’. Waarom niet? ‘Als iedereen dat zou doen…’ Dat gebeurt niet. ‘Het is immoreel.’ Ach ja. Probeer het me uit te leggen. Ik hoor het graag.

 

 

 

 

Gijs Hendriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)