Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nuffic-kantoor China weer open, UM opgelucht

De ‘ambassade’ van het Nederlandse hoger onderwijs in China, die deze zomer werd gesloten omdat de Chinezen te veel invloed wilden, is weer open. Net op tijd, zegt Tom van Veen, voorzitter van het UM-landenteam China. Het wervingsseizoen is deze maand weer van start gegaan.

In verschillende landen heeft internationaliseringsorganisatie Nuffic een Netherlands Education Support Office (NESO) dat het Nederlands hoger onderwijs promoot en studenten werft. Ook houden deze bureaus contact met buitenlandse alumni.

In China kan het Nuffic niet zomaar een pand huren en aan de slag gaan. Het is haast onvermijdelijk om samen te werken. De vorige contractpartner wilde invloed op het plaatsen van Chinese studenten aan Nederlandse universiteiten, waardoor de samenwerking met het NESO per 1 juni stokte. Van een conflict zou geen sprake zijn, zegt het Nuffic nu. Wel van “andere denklijnen”.

De Universiteit Maastricht, die China als een van de doellanden voor studentenwerving kent, reageerde geschrokken op het sluitingsbericht. De schade valt uiteindelijk mee, verwacht Van Veen. “Jacques van Vliet, directeur van NESO-China heeft er alles aan gedaan om de Nederlandse universiteiten de afgelopen maanden zoveel mogelijk te ondersteunen. We gaan net op tijd weer open, het wervingsseizoen start in oktober. Ik hoop ook van ganser harte dat NESO China snel weer op volle sterkte zal geraken: dat is in ieders belang.” Van Veen wijst er wel op dat afgelopen zomer “potentiële studenten in China nauwelijks mogelijkheden hadden om zich te informeren over de UM. We moeten nu tijdens de grote onderwijsbeurs - de China Education Expo die op dit moment in een aantal steden plaatsvindt - extra aan de bak, denk ik.”

De nieuwe partner is CEAIE, een organisatie die net als de vorige onder de paraplu van het Chinese ministerie van Onderwijs werkt. Toch kan de nieuwe NESO volgens afdelingshoofd promotie Han Dommers in alle vrijheid te werk gaan. Hoogleraar Chinese geschiedenis Barend ter Haar van de Universiteit Leiden: “Natuurlijk is CEAIE een overheidsorganisatie. Er zal ook wel iemand van de communistische partij bij betrokken zijn, want die zitten overal. Maar het verschil met de Nuffic is verder niet zo groot: het gaat om het kopen en verkopen van onderwijs. In theorie zou er een dissident kunnen zijn die in het buitenland heeft gestudeerd en dan in China via een alumninetwerk (dat NESO en CEIAE samen gaan onderhouden, red.) in de gaten wordt gehouden. Maar in de praktijk zijn zulke dissidenten er niet. Wie zich in China niet op zijn plaats voelt, blijft in het buitenland. Dissidenten zijn meestal mensen die niet weg konden komen.”

 

Riki Janssen/HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)