Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pilletje

Hangende buste, kromme neus, een bochel of een te bruin sterretje. Vroeger kon je er hooguit mee naar het circus, en later de psycholoog. Dat was ‘t. Nu smeer je er iets overheen, of fiets je tussen de middag langs de dokter en laat je je irritaties liften, wegsnijden, bijvullen, opspuiten of bleken. We kunnen het, dus gebeurt het. Te lucratief om te laten liggen. Ik vind er ook absoluut niks mis mee. En het gaat verder. Er wordt hard gewerkt aan het zelf samenstellen van je nieuwe kind al vóór inseminatie, en het allernieuwste op het gebied van cosmetiek: de pil die doet vergeten. Jawel, hij is onderweg. En dat werd tijd. Geen genante momenten meer, geen trauma’s, geen ruzies, geen verdriet; plastische chirurgie voor de geest. Alles kan perfect, ook ín je hoofd! Je denkt aan het te vergeten moment, pilletje, opgelost. Ik kan niet wachten, want wat zou dat een boel oplossen.
Zondagochtend aan de ontbijttafel met de ouders van mijn middelbare-schoolvriendinnetje. Die nacht hadden wij heerlijk veilig gevreeën. Ik schaamde me toen nog lichtelijk voor het volle rubbertje en loste dat handig op door hem op de tast, naast het bed in mijn sok te proppen. De volgende ochtend bij het ontbijt bleek mijn sok niet mijn sok, maar een verdwaalde sok van haar vader. Hij hield best van een geintje, maar of ik niet vond dat dit wat ver ging?
Dit is slechts een van de vele herinneringen die van mij mogen verdwijnen. Ik zou me ziek slikken aan die dingen. Ik ben alleen bang dat de alledaagse werkelijkheid behoorlijk tegen gaat vallen zonder ellende. Vergelijkbaar met het schijnbaar bloedmooie meisje dat me ’s ochtends zónder een likje verf op het gelaat de stuipen op het lijf jaagt.
En waarom straks niet, als het zover is, allemaal tegelijk een hele strip van die pillen slikken? Collectief ons geheugen deleten. Terug naar nul. Cultuur en geschiedenis, het is hartstikke leuk, maar kunnen we dan niet af en toe, bijvoorbeeld iedere tien jaar, weer lekker met een leeg blaadje beginnen? We roesten anders steeds zo vast. Duitsers zijn allang geen moffen meer, seks is gezond, niet zondig, vrouwen mogen best ongehoorzaam zijn zonder dood gestenigd te worden, en PSV-Feyenoord deze maand wordt in 010 ook graag vergeten. Scheelt weer een bushokje of tien. Maar tot die tijd kunnen we nog even lekker los, straks toch weer vergeten.

 

Gijs Hendriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)