Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gejeremieer over centen

Mulisch is dood en dan denk je onwillekeurig aan die eeuwige spreuk van hem: toeval bestaat niet. Want wat mij deze week allemaal overkomen is! Het ene toeval buitelde over het andere. Of toch niet?

Om te beginnen kreeg ik een gewone universiteitsmedewerker over de vloer die het met mij over geld wilde hebben. Ik zeg: “Beste man, ik ben hier niet voor platte onderwerpen, ik ben hier voor zielenpijn, voor ongewenste intimiteiten, voor ruzie met je baas of je vrouw, voor algemene frustratie! Als het over geld gaat moet je maar naar de personeelsfunctionaris, of naar de vakbond.”

“Nee”, zegt-ie, “daar ben ik allemaal al geweest en ik heb nog steeds zielenpijn en een gigafrustratie. De vereniging van universiteiten en daarmee dus ook ons eigenste college van bestuur had ons dit jaar 500 euro toegezegd en een miniem salarisverhoginkje, en dat wordt ons nu ineens allemaal door de neus geboord! Zogenaamd geen geld meer! Veel was het toch al niet, maar het was een gebaar, een teken van waardering. Dat we hier allemaal ons stinkende best doen om de halve wereld, van China tot Argentinië, over de vloer te halen, die mensen een fatsoenlijke collegekaart te geven, prettige bibliotheekvoorzieningen met goeie stoelen, schone wc’s en ook nog fatsoenlijk onderwijs, daarvoor mogen ze best wat meer waardering tonen. En daar komt bij, Truusje, dat ik die 500 piek al zo ongeveer besteed had, me ingeschreven op een citytrip met de vrouw, wat moet ik haar nu vertellen?” Hij brak voor mijn ogen in snikken uit.

Nou houd ik niet van dat gejeremieer over centen hoor. Dus ik zeg tegen hem: “Kerel, stel je niet aan, je zegt die trip maar af en dan neem je het vrouwtje een keer naar Artis, vindt ze ook leuk. Je hebt het kabinet gehoord, de broekriem moet aangesnoerd en ook die van jou. Iedereen, echt iedereen moet hier bloeden hoor, ik zelf ook! En hoor je mij klagen? Vort, nou wegwezen!”

Het gekke is, nog geen dag later, het was vrijdagochtend, komt er weer iemand bij me om over geld te klagen. Is dat nou toeval of niet? Ik zeg niet precies wie, ik heb een beroepsgeheim hoog te houden, maar laat ik het zo zeggen: wie een hogere piet in deze uni vindt krijgt van mij een speciale sessie, afgesproken?

En wat zegt meneer? “Truus, heb je de krant gisteren gelezen? Ik ben er kapot van. Zeggen ze wéér dat ik te veel verdien, en ik niet alleen, ook mijn collega’s! Omdat we een fractie boven dat miezerige loontje van Balkenende en Rutte zitten! Alsof die een topuniversiteit zouden kunnen aansturen! Met ontzettend eigenwijze hoogleraren en in een zeer moeilijke regio, met heel veel buurlanden pal om de hoek! En verdorie Truus, we hebben dat geld hard nodig. Een verbouwinkje aan je huis en je bent platzak, echt! En we maken onze uren hè. De hele dag vergaderen en dan ’s avonds nog een studentendebatje voorzitten, of een clubhuis openen, ik geef het je te doen, want je moet dan ook veel bier drinken. En regelmatig naar het buitenland natuurlijk, voor cursussen of lezingen, allemaal om deze universiteit overeind te houden. Dat mag dan niet passend beloond worden? Weet je wat het ook is Truus: wij zijn Unieke Talenten. Bij de omroep mag je op die titel voor ruim vier ton op werkdagen DWDD presenteren, nou, Truus, bij ons draait de wereld ook in het weekend nog door! Ik word er zoooo moe van!” Hij liep op me toe, met vochtige ogen: “Wil je me alsjeblieft even knuffelen?”

Ik stond paf. Heb hem even héél duidelijk gemaakt dat fysieke attenties niet in mijn pakket zitten. Heb hem de deur uitgebonjourd met de mededeling dat hij zich voor dat geld maar ergens anders moet laten knuffelen. Heb hem deze week niet meer teruggezien.

 

Truusje Tintemans

Vragen, problemen? Truustint@gmail.com

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)