Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Enkeltje maan

Wanneer gingen we ook alweer naar Mars? Ik herinner me dat President Obama mooie woorden sprak over hoe hij het nog zou meemaken dat er astronauten over de rode planeet zouden hobbelen. Vervolgens schrapte hij het maanprogramma van zijn voorganger. Te duur. Dit jaar zal ook nog de Space Shuttle verdwijnen. Men stelt dat andere zaken op dit moment belangrijker zijn, maar was dat in de afgelopen decennia anders?

Een nieuwe maanmissie zou zo’n 150 miljard dollar hebben gekost. Een flinke smak geld, je zou er zo een bank of twee overeind mee kunnen houden. Zonder gekheid is het op zijn minst verdedigbaar dat zulke sommen voorlopig niet aan ruimtevaart worden besteed, de VS kampt met een begrotingstekort van $1,2 biljoen (12 nullen).

Nu zijn er wetenschappers die zeggen dat het stukken goedkoper kan: voor 200 miljoen, relatief gezien een appel en een ei, moet het mogelijk zijn een mensachtige robot naar de maan te sturen. De raket die erbij komt kost ongeveer hetzelfde, maar bij elkaar is dat nog steeds een schijntje. In minder dan 1000 dagen zouden ze het voor elkaar kunnen krijgen, aldus Stephen Altimus, de bedenker van het idee, Project M genaamd. Hij zocht iets spannends, dat niet zo groot was dat het jaren overleg zou vergen om van de grond te krijgen.

Komende woensdag gaat Shuttle Discovery omhoog met een voorloper van deze tinnen superman. Deze Robonaut 2 zal op het Internationale Ruimtestation de komende maanden een beetje helpen in het huishouden. De ruimte-wc wordt gepoetst en de ruimteafwas wordt gedaan, zodat de kosmonauten zich volledig kunnen richten op hun onderzoek. En de astronaut van blik hoeft niet mee te eten. Mits het allemaal goed gaat, zal een volgende versie ook een ruimtewandeling gaan maken. Je zou je bijna afvragen waarom er überhaupt nog mannen en vrouwen de ruimte in gaan.

Hoewel zal moeten blijken of het Obama’s tijd zal duren dat er mensen op Mars landen, is ook hij verzekerd dat een robotmissie minstens de helft goedkoper wordt. Het is namelijk geen retourvlucht.

 

 

Jeroen Postma

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)