Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Dit is het toppunt van schijnheiligheid”

Nieuwe studenten die volgend jaar september starten aan het University College in Maastricht moeten naast het collegegeld ook een extra bijdrage – institutional fee – van 950 euro per jaar betalen. Studenten van het UCM zijn boos, vooral over de in hun ogen onduidelijke communicatie.

Het is géén verhoging van het collegegeld, benadrukt Louis Boon, decaan van de faculteit Humanities and Sciences waar het College onder valt. “We vragen aan nieuwe studenten vanaf september 2011 een extra bijdrage, een institutional fee. En dat is niet ongewoon; we zijn het enige College in Nederland dat dit nog niet doet. Amsterdam vraagt zo’n 1900 euro institutional fee; wij volgen Utrecht met 950 euro.” Met het geld worden beurzen bekostigd voor niet-EU studenten. “Het is voor hen zo goed als onmogelijk om aan het UCM een programma te volgen. En als we een internationale academische gemeenschap willen zijn – zo’n 20 procent van onze studenten zou van buiten de EU moeten komen en dat halen we nu bij lange na niet – moeten we middelen genereren.”

Maar de universiteit verstrekt toch al beurzen, de High Potential Scholarship bijvoorbeeld? “Deze zijn alleen voor masterstudenten; ik gok dat het zo’n dertig zijn voor de hele universiteit.”

De studenten reageren geschokt op de nieuwe maatregel en de manier van communiceren. Vorige week klopten ze aan bij het management en de studentenfractie Dope. “Notabene tijdens de toetsweek kwam het bericht op de UCM-site. Het was onduidelijk of de bijdrage ook voor de huidige eerste- en tweedejaars zou gelden. Bovendien was het doel erg vaag”, zegt Lukas Wetzel, rechtenstudent en universiteitsraadslid namens Dope. “Gaat het om vijf beurzen? Tien?” Het gaat menigeen, meent Wetzel, niet om het geld, maar om de procedure. “De studenten zijn niet om raad gevraagd.” In een mail aan College-decaan Harm Hospers, die momenteel in het buitenland zit, schrijft een UCM’er (hij wil niet met zijn naam in de krant): “UCM promoot zichzelf als een gemeenschap, een familie. En nu wordt er zomaar een belangrijke beslissing genomen.”

Boon: “Ze zoeken een stok om een hond mee te slaan. Het toont paranoia en achterdocht en ik ben blij dat ík niet meer de verantwoordelijkheid draag voor deze studenten. Zij, die zeggen dat ze het zo goed met de wereld voor hebben, maken zich druk over 19 euro per week voor niet-EU studenten. Dat vind ik het toppunt van schijnheiligheid. Samen met het college zijn wij van mening dat dit een goede manier is om extra geld te genereren. En trouwens, studenten gaan hier helemaal niet over.”

Of andere faculteiten in de toekomst ook een extra bijdrage gaan vragen, weet Boon niet, maar “je kunt er gif op innemen dat de financiering van het hoger onderwijs steeds meer privaat wordt.”

Dinsdagavond kwam een groep verontwaardigde UCM-studenten bijeen in de common room. Ze wilden niet met hun naam in de krant. Boon had eerder met ze gesproken, maar niet alle bezwaren kunnen wegnemen. Het ‘actiecomité’, zoals ze het zelf noemen, gaat zich verder bezinnen.

 

 

 

 

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)