Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Heel belangrijk is: geen luchtfietserij”

Prof. Herman Kingma, voorzitter van de universiteitsraad

 

“Punt een: het moet een aardige man zijn, of vrouw natuurlijk. Iemand met wie je goed kunt communiceren, die karakterologisch zo in elkaar zit dat hij verbindend kan werken, in open overleg met de universitaire gemeenschap. Iemand die de universiteit betrekt bij zijn ideeën en die héél goed kan luisteren. Héél-goed-kan-luisteren dus.

“Met aardig bedoel ik niet dat iedereen hem aardig hoeft te vinden, maar bij goede managers is dat vaak zo. In het algemeen hebben mensen daar waardering en respect voor. En hij moet inspireren en stimuleren natuurlijk. Nee, dat is niet vaag en algemeen, ik ken veel leidinggevenden die mij in ieder geval niet inspireren.

“Heel cruciaal vind ik ook: geen luchtfietserij. Wat we hebben moet je kunnen behouden en rustig uitbouwen, met beide voeten op de grond. Back to basics, praktische dingen aanpakken en realiseren. Je hebt al die ranglijstjes van universiteiten, top zus en top zo, maar belangrijk is de vraag: waar staan we nu werkelijk? En wat voor aspiraties hebben we? Ons pgo was een sterk punt, dat wil men nu vernieuwen maar dat moet je dan ook ècht doen.

“Hij moet goed samenwerken met de provincie en de gemeente. Wij bestaan dankzij de omgeving, en we hebben wat te bieden. Ook samenwerking met Aken, Luik en de TU Eindhoven is belangrijk, daar kun je mee aanvullen wat je hier niet hebt. In dat verband weet ik niet of de expansiepolitiek, met UM-filialen in verschillende landen, zo belangrijk is.

“Ik hoop dus op een inspirerende figuur die heldere keuzes maakt. Neem Brains Unlimited, als de UM zich daar op stort en er straks tientallen miljoenen naartoe gaan: dan moet een voorzitter er voor zorgen dat de hele UM eraan gaat meewerken, niet alleen psychologie. De voorzitter moet commitment vragen van de decanen in het managementteam, aan iedereen. Hij moet dus goed naar binnen kijken.”

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)