Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Virtuele hersenletsels

De Maastrichtse neurowetenschapper Alexander Sack heeft een Europese subsidie van 1,4 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar herstel na beroerte. Sack is de eerste UM-wetenschapper die gehonoreerd is door de Europese Onderzoeksraad (opgericht in 2007).

Sack wil weten hoe sommige mensen die een beroerte hebben gehad na een paar weken spontaan herstellen, en zich dus weer bewust zijn van hun hele lichaam (en omgeving) in plaats van alleen van de rechter- of linkerkant. Hiervoor is nog geen wetenschappelijke verklaring; evenmin voor het gegeven dat patiënten met schade in de linker hersenhelft sneller herstellen dan wanneer de rechterzijde van het brein is getroffen.

Sack hanteert een bijzondere aanpak waarbij hij eerst 'virtuele' hersenletsels simuleert bij gezonde vrijwilligers en vervolgens het zogeheten compensatiegedrag van de hersenen bestudeert. Zo kan hij in het laboratorium zien hoe de hersenen herstel bewerkstelligen. Zijn bevindingen hoopt hij te vertalen in een behandelingstrategie.

In Nederland krijgen elk jaar 41 duizend mensen voor de eerste keer een beroerte. Hierbij komen herseninfarcten vier keer zo vaak voor als hersenbloedingen.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)