Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘Hollandse’ UM-medewerkers naar Rieu

Stelling: een Limburgeringscursus zou een probaat middel zijn om niet-Limburgse medewerkers van de universiteit de autochtone bevolking van Maastricht beter te laten begrijpen

“Ik zei nog tegen mijn collega’s: ‘Als ik gebeld word voor een stellingenrubriek, dan gaat het om deze.’ Waarom? Vanwege die taalgrap.”

Bilbo Schickenberg, die ruim tien jaar geleden vanuit Bonn naar Maastricht kwam om psychologie te studeren, vroeg zich af hoe je de kloof tussen de universiteit en de stad zou kunnen dichten en kwam uit bij een Limburgeringscursus. In uitstekend Nederlands: “Je kunt Hollanders aanmoedigen om dialect te leren. Niet om het te ‘kallen’ maar om het te kunnen verstaan. Mij lukt het, niet zo moeilijk als je uit het Rheinland komt.”

Ook de cultuur moet in zo’n cursus natuurlijk aan bod komen, in ieder geval de bourgondische sfeer en Carnaval. “Je wil dat ze er iets van opsteken maar liever nog moeten ze meedoen, want juist als het gezellig is maak je vrienden. En het liefst zouden ze een keer naar een optreden van André Rieu en Beppie Kraft moeten gaan.”

Is hijzelf ‘gelimburgerd’? “Dat is een goeie…ehh...ja, ik voel me wel thuis hier. Ik heb tien jaar in het universiteitskoor gezeten en heb misschien niet heel veel maar toch enkele Maastrichtse vrienden gemaakt. Ik blijf hier ook wonen, heb een huis gekocht, kindje gemaakt. Al besef ik dat ik nooit een echte Sjeng zal worden, omdat ik hier niet geboren ben, maar mijn dochter dus wel.”

Schickenberg – freelance fotograaf voor Observant - promoveert eind deze maand op een onderzoek over gezondheidsvoorlichting. Hoe krijg je mensen zover dat ze overstappen op een nieuw product dat gezonder is – bijvoorbeeld magere in plaats van vette kaas? Twee strategieën blijken effectief: het proefmonster zoals dat ook in de supermarkt wordt aangeboden. En extra ‘smaakinformatie’ geven, en dan niet alleen dat het nieuwe product lekkerder is.

Hoe krijg je mensen zover dat ze gaan proeven aan de Limburgse cultuur? “De universiteit zou in het kerstpakket toegangskaarten voor het Preuvenemint kunnen stoppen, of kaartjes voor het Limburgs Symfonie Orkest. Beter dan een gourmet-setje waar niemand op zit te wachten.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)