Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vier maal Veni

Vier Maastrichtse onderzoekers hebben alsnog een Veni-subsidie ontvangen van NWO. Deze voorstellen zijn later gehonoreerd omdat de onderzoeksfinancier de vakgebiedoverstijgende aanvragen tegenwoordig apart behandeld. Vóór de zomer sleepten negen UM’ers elk 250 duizend euro in de wacht.

Drie van de vier honoreringen liggen op het vlak van de psyche. Petra Karsdorp (clinical psychological science) richt zich op mensen die pijn zo rigoreus vermijden dat ze zich in het dagelijks leven steeds meer beperken. Hoe kunnen ze zelf uit deze negatieve spiraal breken?

Bart Rutten (psychiatrie en neuropsychologie) vraagt zich af waarom de een wel en de ander geen psychische klachten krijgt na ernstige tegenslagen. Met andere woorden: hoe gaat het eraan toe in een mentaal weerbaar brein? Jaap Jansen (radiologie) probeert via neuro-imaging te achterhalen waarom veel patiënten met suikerziekte cognitieve problemen hebben.

Onderwijspsycholoog Anique de Bruin (onderwijsontwikkeling en onderwijsresarch) gaat onderzoeken waarom studenten hun eigen leerprestaties slecht kunnen beoordelen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat meer dan de helft zichzelf overschat en een lager toetsresultaat behaalt dan verwacht.

Dit jaar heeft NWO 161 Veni-beurzen uitgedeeld en dat is meer dan ooit. Toch maken jonge onderzoekers minder kans op een subsidie dan voorheen. Dat komt doordat het aantal aanvragen nog harder stijgt. Vorig jaar deden 809 onderzoekers een voorstel op de bus. Dit jaar waren dat er 982: een groei van 21 procent.

 

Maurice Timmermans/HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)