Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onderzoeksinstituut Caphri ontwikkelt COPD-test

Vermoedelijk lijden ruim 600 duizend Nederlanders aan de longziekte COPD, maar slechts de helft van hen is bekend bij huisartsen, blijkt uit onderzoek. Daarom vraagt het Astmafonds op radio en tv aandacht voor de online COPD-test, mede ontwikkeld door het Maastrichtse onderzoeksinstituut Caphri. Komende woensdag (17 november) is het Wereld COPD Dag.

“Bij alle chronische ziekten zie je een grote groep patiënten die zich niet meldt”, zegt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde. “Maar bij COPD zijn die aantallen extreem. Dat heeft twee oorzaken. De ziekte schrijdt heel langzaam voort en daardoor leren mensen leven met de beperkingen, ze lopen de trap gewoon wat langzamer op. En ten tweede willen mensen niet weten dat ze longemfyseem hebben, helemaal omdat het ‘eigen schuld, dikke bult’ is. De ziekte is vooral het gevolg van roken.” 

Toch telde het Astmafonds afgelopen maandagochtend 35 duizend mensen die de test – één week online - hadden ingevuld. Van Schayck hoopt dat enkele tienduizenden patiënten zich zullen melden bij hun huisarts. “De bekendheid met de ziekte is veel groter dan tien jaar geleden. Toen wist 3 procent waar COPD voor stond, nu is dat 40 procent. Bovendien hoop je dat de partners de patiënt een zetje in de rug geven.” Aan de test, die bestaat uit tien eenvoudige vragen, is vijf jaar lang in internationaal verband gewerkt. Bijna duizend proefpersonen deden eraan mee.

COPD, waarbij de luchtwegen vernauwen, is de vierde doodsoorzaak in de westerse wereld, onder meer na hart-en vaatziekten en kanker. “Alleen, aan de laatste twee ziekten sterven steeds minder mensen en dat geldt niet voor de longziekte. Die maakt steeds meer slachtoffers. Op dit moment overlijden zesduizend patiënten per jaar; in 2025 zullen dat er waarschijnlijk achtduizend zijn.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)