Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sneller een baan met LinkedIn

Veel mensen hebben een LinkedIn-account maar vragen zich tegelijkertijd af wat ze eraan hebben. Uit Maastrichts onderzoek blijkt dat een groot LinkedIn-netwerk helpt bij het vinden van een baan. Daarom moeten universiteiten hun studenten in ieder geval aanmoedigen om een profiel aan te maken.

Steeds meer mensen wisselen informatie uit via sociale media. Uit onderzoek van de School of Business and Economics blijkt dat studenten vooral op Facebook zitten (88 procent), terwijl hoger opgeleid personeel hoofdzakelijk op LinkedIn actief is (ruim 80 procent) – tegenover slechts 49 procent van de studenten.

Wie echter een baan zoekt, doet er goed aan om een LinkedIn-account aan te maken, want interessante informatie over banen wordt bijna uitsluitend via dit netwerk doorgesluisd. Denk aan vrienden die je attent maken op een vacature. Hoe meer connecties, hoe lucratiever. Facebook of Myspace zetten geen zoden aan de dijk, ook niet als het account veel ‘vrienden’ bevat.

“Veel studenten beginnen bij wijze van spreken pas na de studie na te denken over hun CV”, zegt Bart Rienties, een van de onderzoekers. “Dat is te laat. In het eerste jaar van de studie moeten ze op LinkedIn. Het is goed om docenten te laten zien wat ze allemaal kunnen.”

Enkele dagen geleden werd bekend dat uitkeringsinstantie UWV werklozen boven de 45 jaar gaat aanmoedigen om een account te nemen. Solliciteren via netwerksites is een van de vaardigheden die ze onder de knie moeten krijgen. “Het is belangrijk dat mensen hun competenties onder de aandacht brengen van werkgevers, want dat verhoogt nu eenmaal de kans op een baan.”

Rienties (meer dan 200 connecties) zit al jaren op LinkedIn. “In het begin dacht ik ook: ‘Wat heb ik eraan?’ Maar inmiddels vind ik het ontzettend handig. Vooral dat je je op communities kunt abonneren, zoals een paar internationale netwerken op het gebied van onderwijs. Op die manier blijf ik op de hoogte van de lopende discussies.”

 

Maurice Timmermans

Op 29 november organiseert Career Services de workshop Social media & LinkedIn; er zijn nog vrije plaatsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)