Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Je geeft toch geen huisfeest met vijf kratten bier?”

“Je geeft toch geen huisfeest met vijf kratten bier?”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Maastrichtse studenten over tv-serie Feuten

Sinds twee weken zendt BNN Feuten uit, een dramaserie over een traditionele studentenvereniging en bijbehorende kennismakingstijd. De Landelijke Kamer van Verenigingen heeft al laten weten dat het geschetste beeld sterk overdreven is en van stereotyperingen aan elkaar hangt. Observant bekeek samen met negen leden van roeivereniging Saurus – Tragos en Circumflex bedankten voor de eer – naar de serie.

Het appartement in de buurt van Centre Ceramique van tweedejaars student Max van Karstenberg, is maandag 8 november de locatie voor een avondje televisie. Het optrekje is niet echt studentikoos: een schone keuken, een nette eettafel en een groot balkon. De halfnaakte dame die onaangekondigd door de woonkamer loopt doet echter wel een wenkbrauw optrekken.

Voordat Feuten begint, vraagt de meerderheid zich af hoe waarheidsgetrouw de serie is. “Ik heb nooit een corporale ontgroening gelopen, maar die regisseur volgens mij ook niet”, klinkt het. Stijn Vreeswijk, derdejaars Nederlands recht, een dag later: “Ik vind het wel leuke televisie, en Hanna Verboom (zij speelt een van de hoofdrollen, red.) is rammend geil. Ik begrijp dat sommige zaken ook in het echt gebeuren, maar ik geloof niks van al die blote tieten.”

In deel één waren de feuten gekleed in wat ooit witte T-shirts waren en hadden ze duidelijk al een tijd niet meer gedoucht. In een donkere ruimte brachten ze eindeloos lang een zoemend geluid voort. Wie even stopte werd afgeblaft door leden van het corps die de alcohol rijkelijk lieten vloeien. Roken mocht niet, slapen gebeurde op een grote zaal en een klein wit varken fungeerde als mascotte.

Zodra de beelden van deel twee de huiskamer binnen komen, is het commentaar niet van de lucht: “Nou, ze mogen op banken zitten, en ze mogen ook douchen. Ze hebben zelfs veldbedden! Schrijf dat maar op.” Amée Leferink, tweedejaars aan het University College: “Het ziet er niet erg professioneel uit, en het zijn er toch ook veel te weinig? Zo’n corps krijgt per jaar toch 500 nieuwe leden of zo?” Een ander: “En je geeft toch geen huisfeest met vijf kratten bier?”

Esther Ruijter, tweedejaars gezondheidswetenschappen, vindt het gebrul en gebral wel heel erg clichématig. “En het gaat alleen maar over profileren,” verzucht ze als ze ziet hoe een paar feuten alles doen om in een goed blaadje te komen bij de machtige oudere leden. “Dat is in het echt ook wel zo,” weet Moshe Sijben, die lid is geweest van een grote studentenvereniging in Groningen. “Als je bij een dispuut wil, moet je tijdens de introductie al opvallen.” Hij vond zijn Groningse ontgroening niet erg professioneel: “Iedereen was dronken behalve ik.”

De Sauriërs reageren wat lacherig op het belang dat hoofdpersoon Bram (gespeeld door Manuel Broekman) hecht aan de kamer in herenhuis Ithaka, blijkbaar het belangrijkste huis van de vereniging. “De plek in Ithaka… Dat invechten is wel vet, maar dat gebeurt toch overal?”

Rond tien uur, als de eerstejaars hun lidmaatschap binnen hebben en de aflevering ten einde loopt, kan een voorlopige balans worden opgemaakt. “Ik snap geen reet van dit programma,” zegt Samantha Riebroek, tweedejaars aan de vertaalacademie, “kunnen we geen herhaling van Oh Oh Cherso kijken?” Ruijter oordeelt ook snoeihard. “Ik vind het fucking saai! Het is gewoon Baantjer met een ontgroeningsverhaal.”

De rest is wat milder: het is zeker geen thuisblijftelevisie, maar “het kijkt wel aardig weg”. “Deze serie bevestigt het stereotype beeld dat mensen – zelf niet gestudeerd - van studenten hebben. Het maakt de beeldvorming zeker niet erger, want volgens mij denkt iedereen die buiten het studentenleven staat er toch al zo over,” stelt Matthijs Versteegh, derdejaars European Studies. Of de serie wervend zou kunnen werken voor corpora? “Absoluut,” denkt hij.

 

Jeroen Postma

Tragos en Circumflex zien niets in Feuten

De senaat van Tragos en het bestuur van Circumflex laten respectievelijk via telefoon en mail weten niet te willen meewerken aan een reportage. “We kunnen dan niet controleren wat leden gaan zeggen”, aldus Joshua de Kroes, praeses van Tragos. Een aantal Tragosleden laat desgevraagd weten dit eigenlijk een beetje onzin te vinden, maar er desalniettemin gehoor aan te geven.

Het bestuur van Circumflex geeft aan zich niet te herkennen in de serie: “Ik kan u mededelen dat Studentenvereniging Circumflex en haar leden gezamenlijk hebben bijgedragen aan het standpunt van de Landelijke Kamer van Verenigingen omtrent de serie Feuten. Hierdoor kan ik met een gerust hart zeggen dat wij, als traditionele studentenvereniging, volledig achter dit standpunt staan. Een interview in de setting die u schetste is, onzes inziens, niet van toegevoegde waarde en achten wij derhalve niet wenselijk.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)