Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Wat had ze terug moeten zeggen? Apenlul?”

Marietje vertelde verder over de keer dat ze haar nieuwe vriendje Geert voor het eerst meenam naar haar ouders: “Mama gaf een gil, ik vroeg ‘wat is er mam, waarom doe je zo gek?’ Ik keek opzij, zag dat Geert bleek was geworden. Mama draaide zich alweer om en liep terug naar het huis. Dus ik roep nog eens: ‘MAM, wat is er nou?’

‘Hèm niet Marietje, je kunt iedereen meenemen maar hèm niet. Vraag maar eens of we elkaar kennen, en vooral hoe!’

Ik kijk naar Geert, hij draait zich om, loopt terug naar de straat en vertelt me het verhaal van een ochtend in de trein, dat hij moe was van een avondje doorzakken met zijn vrienden, nauwelijks had geslapen en daarom zijn voeten op de tegenoverliggende bank had gelegd, dat een vrouw daar toen iets van zei, zo van ‘zeg jongeman’ en dat hij ineens ontzettend kwaad was geworden en haar eens stevig had uitgescholden. ‘Dikke zeug’, ‘achterlijke kakmadam’, dat hij wel eens een keertje bij haar langs zou komen om door de brievenbus te pissen, dat soort taal. Tegen mijn moeder, bleek nu. Ik schrok me dood. ‘Ben je helemaal gek geworden om zo tegen mama tekeer te gaan’, brulde ik, en hij maar roepen dat hij toch niet kon weten dat zij het was. Ik zeg: ‘Alsof je tegen ieder ander wèl zo kunt doen! Je hebt verdomme toch wel een ietsepietsie beschaving in je? Of zijn we soms ineens van de PVV?’

Nou, toen werd hij weer kwaad, dat de politiek er niets mee te maken had en inderdaad, hij had op Wilders gestemd want hij kwam toevallig uit zo’n buurt waar de schapen boven en onder en links en rechts op het achterbalkon de keel werd doorgesneden, etcetera. Ik dacht bij mezelf: dit wordt helemaal niks meer met deze jongen, we zijn echt te verschillend. Dus dat zeg ik tegen hem. Waarop hij zich omdraait en wegloopt. Toen ik thuiskwam had hij zijn spullen al weggehaald.”

Ze zweeg even, en snifte.

“Vind je het heel erg?”, vroeg ik. Ja Truusje, want eigenlijk was het een hele lieve jongen, een beetje baldadig wel, maar dat vond ze net zo charmant. Dus ik zeg: “Marietje, als je wilt dat het weer goed komt, bel hem dan op en kom met z’n tweeën bij me langs.”

Zo gezegd zo gedaan, Geert had zich laten overhalen, hij vond Marietje dus belangrijk genoeg; mooi zo, dacht ik. En ik mitrailleerde er meteen stevig op los: “Zo Geert, wat dacht je, dat je in het wilde weg mensen kan gaan zitten uitschelden als je daar zin in hebt? Als ze gewoon iets aan te merken hebben op dat horkerige gedrag van jou om met je poten op de bank te liggen? Hoe ziet de wereld eruit als we mekaar ‘dikke zeug’ gaan noemen? Wat had Marietje d’r moeder terug moeten zeggen? Apenlul? Hersendode kankertyfuslijder? Is dat hoe jij wilt dat we in dit land met elkaar omgaan? In de trein, in de supermarkt? Bedenk wel dat die PVV van jou nota bene terug wil naar de jaren vijftig toen alles nog gezellig was en de gastarbeiders nog uit Spanje en Italië kwamen en iedereen nog respect had voor iedereen. Daar stem jij op, Geert! Maar in de jaren vijftig noemden mensen de moeder van Marietje geen ‘dikke zeug’! In die tijd zeiden ze: pardon mevrouw, u heeft gelijk, ik zal mijn voeten weer netjes op de grond zetten. En ze schaamden zich de ogen uit hun kop. En dat raad ik jou ook ten strengste aan, Geert: ga je schamen, maak het weer goed met Marietje, ga op je knieën naar haar moeder en probeer daar meteen wat manieren te leren.”

En verdomd, het werkte. Met een rood hoofd liep hij naar buiten en Marietje belde gisteren dat hij terug is en voortaan op een nette partij stemt. Victorie!  

 

 

Truusje Tintemans

Vragen, problemen? Truustint@gmail.com   

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)