Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Monniken die terroristen helpen

In Frankrijk was de film Des hommes et des dieux met drie miljoen een nationaal succes. Toen volgde België en Italië, en nu lijkt Nederland aan de beurt. De film heeft de Grand Prix op het filmfestival van Cannes gewonnen en zal de Franse Oscar-inzending zijn van het komende jaar.

Des hommes et des dieux portretteert het leven binnen de Algerijnse kloostermuren in het Atlasgebergte. Vreedzaam leven de acht Trappistenmonniken samen met de plaatselijke islamitische bevolking. Maar de rust blijkt niet voor eeuwig te zijn. Die wordt bruusk verstoord door de komst van moslimterroristen. De monniken, die een gelofte hebben afgelegd om het klooster niet te verlaten, komen voor een dilemma te staan. Moeten zij blijven of vluchten?

Het is bijzonder knap van regisseur Xavier Beauvois om in deze tijd deze film te maken die zo’n gevoelig en actueel thema aansnijdt: het terrorisme in naam van de islam. Beauvois vervalt echter niet in stereotypen en schildert de terroristen niet af als slechteriken. De monniken besluiten zelfs om de terroristen te helpen, al komt daardoor de speciale band van de monniken met de bevolking onder druk te staan.

Tegelijk vraagt Beauvois veel van zijn publiek. De vele scènes uit het kloosterleven kunnen niet anders dan in stilte worden bekeken om de geloofwaardigheid niet aan te tasten. Het luisteren naar het gezang van de monniken vraagt daarbij misschien enig doorzettingsvermogen, niet in de laatste plaats voor de ‘ongelovigen’ onder ons. Daarnaast lijken de monniken niets anders te zijn dan de belichaming van het goede in de wereld, een enigszins clichématig beeld dat op de zenuwen kan gaan werken. 

Maar gaandeweg blijkt dat de inspanning die gevraagd wordt van de kijker juist een extra waarde geeft aan de film.

 

Jolien Pil

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)