Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wilderiaans

Wilders heeft een probleem. Wat heet: hij heeft er wel vijf. Onze blonde Leider is wat slordig geweest en nu blijkt hij een tweetal agressievelingen, een dubieuze directeur, een lullig leugenaartje en een ontuchtige buurtterrorist tot zijn coterie te hebben toegelaten. Het morele tekort van Wilders’ hielenlikkers speelt nu zijn tegenstanders in de kaart. Beetje zuur, want wat je ook van zijn ketelmuziek moge vinden, de dirigent staat wel voor zijn zaak (al vind ik die miserabel) en hij betaalt daar privé een hoge prijs voor.

De PVV is geen frisse club, maar de BV Wilders Welbevinden Voorop is het ook niet, wil ik maar zeggen. Waarom zeg ik dat? Omdat wij van die miserie iets kunnen opsteken. Bij de UM valt op het voetvolk niet zoveel aan te merken, maar de Grote Roerganger moest geheel vrijwillig onder druk van een nieuwe termijn afzien. Daarop heeft de redactie van Observant aan de selectie van een opvolger een heuse rubriek gewijd. Allerlei mensen, waarvan mij soms niet duidelijk was wat zij ermee te maken hadden, mochten er wat over zeggen. Mij is in dat verband niks gevraagd, maar dat maakt niet uit, ik zeg hier wel wat ik vind. En dat is dat wij beter moeten uitkijken dan Wilders heeft gedaan.

Om te beginnen niet nog eens iemand uitzoeken die zich, eenmaal benoemd, President gaat noemen. Wat minder pretenties en vooral wat meer dienstbaarheid graag. Een ODOO moet hij zich voelen: de Opper-Dienaar van Onderwijs & Onderzoek. Waaraan herkent men verder een goede kandidaat? Zo iemand zeurt niet om meer geld. De Balkenendenorm vindt hij al te veel. Hij wil geen jaarlijkse bonus en verkoopt geen smoesjes over niet bestaande pensioengaten zodat de onterecht ontvangen vulling later een bindingspremie moet gaan heten en in de boeken verdonkeremaand wordt. Kennis van het declaratiewezen ontbreekt: hij wil een vaste onkostenvergoeding en declareert verder niks. Zeker geen taxiritjes van de Berg naar de Zwingelput. Van veel reizen houdt hij sowieso niet en al helemaal niet van reisjes die door onbekende derden betaald worden. Een ODOO weet namelijk dat daarvoor op enig moment iets terugverlangd kan worden en dan wil hij daar in het belang van de universiteit onbekommerd ‘nee’ tegen kunnen zeggen.

‘Nee’ zegt hij ook tegen een salarisverhoging op een moment dat hij iedere medewerker een extraatje meent te moeten ontzeggen. Studenten die bezwaar maken tegen een verhoging van het collegegeld dreigen met slechter onderwijs, komt niet eens in hem op. Aan de afbraak van het Nederlandse onderwijs in het nabije verleden heeft hij part noch deel gehad en hij beschouwt de UM ook niet als een verlengstuk van zijn eigen ego. Omdat hij de paarden belangrijker vindt dan de man op de bok luistert hij meer dan dat hij praat en zijn integriteit staat geen moment ter discussie.

Zo iemand wil ik dus. Is dat Wilderiaans of juist een linkse hobby? Geen idee. Maar om die getormenteerde peroxidekuif ook eens instemmend te citeren: “Gekker moet het echt niet worden.”

 

Nico Baakman

Baakman is universitair docent European Studies

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)