Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Advocaatje leef je nog?

Voor Gerard doe ik alles. Gerard wie? Gerard Mols natuurlijk, de man die deze week hoofdredacteur mag spelen van deze krant die, het is met enige schroom dat ik het opbiecht, nooit op zijn nachtkastje ontbreekt. Hoe ik dat weet? Haha, dat ga ik natuurlijk niet zeggen, Zijn Corrie leest ook wel eens een stukje en voor je het weet snijdt Gerard alle banden door.

Behalve de strikt professionele natuurlijk, maar om nu weer daarop teruggeworpen te worden na al die verrukkelijke intimiteit, daar bedank ik toch feestelijk voor! (Weet je nog, snurkertje van me, wat een plezier we hebben gehad, die keer in Istanboel toen ik als coach/levensadviseur mee mocht op dienstreis? Hoe ik jou door die duizend-en-een-nacht heb gecoacht? En laatst nog, in Seoul!! Toen jij net deed of je van oververmoeidheid in een coma dreigde weg te zakken; ik zong toen ‘advocaatje leef je nog, ieja deeja’, maar je gaf geen sjoege, god wat heb je me laten schrikken!)

Goed, ter zake, Gerard heeft als hoofdredacteur bedacht dat ik het maar eens moest hebben over ‘de angst om de UM te verlaten en de wijde wereld in te gaan’. Dat thema is me uit het hart gegrepen! Vooral omdat het zo universeel is, omdat het zowel studenten als medewerkers raakt, mij persoonlijk zelfs. Want waar vind ik ooit weer zo’n charmante baas? En dat geluid hoor je vaker van UM’ers: leuke collega’s, prettige bazen, gezellige stad, hard werken maar daar krijg je ook wat voor terug, hoewel? Ho stop, daar komen de laatste tijd klachten over, over de nullijn die is afgekondigd, ze komen zelfs bij mij hun beklag doen maar dan zeg ik altijd: beste collega, als de wereld in brand staat smeult het hier ook, crisis is crisis, dan ga je maar een dagje minder carnavallen, dat scheelt al gauw een weeksalaris. Als levensadviseur moet je soms hard zijn. En als ze dan beginnen over die Balkenende-plus salarissen van onze bestuurders inclusief mijn Gerardje dan zeg ik: hoepel op, zorg dan zelf maar dat je zo hoog komt, die mannen werken honderd uur per week en ik kan het weten want ik heb het van dichtbij kunnen waarnemen!

Maar ja, de grootste doelgroep in dit verband - angst voor de wijde wereld - zijn natuurlijk de studenten. Want als ik de lof zing van de omstandigheden waaronder de medewerkers hier floreren, dan is dat nog niets vergeleken met het Maastrichtse studentenleven! Zodra ze hun ouderlijk huis verlaten hebben dompelen ze zich onder in een veelvoud aan nieuwe gezinnetjes: het dispuut, waar ze allemaal dezelfde truitjes aantrekken; het studentenhuis, waar je samen naar Cherso kijkt met drie familiepakken burrito’s; de roei- of welke andere vereniging ook voor de feesten; de onderwijsgroep waar je weer voor twee maanden onder de pannen bent. En dan die stad, die zo veilig is dat je je portemonnee op het cafétafeltje kan laten liggen als je even je neus gaat poederen, en waar je als vrouw tot diep in de nacht over straat kunt omdat het enige gevaar in autochtonen bestaat die je iets onverstaanbaars toeroepen. Kortom, wie zou hier überhaupt ooit weg willen? En toch moet het! Waarom? Omdat het goed voor jullie is, jongens en meisjes! Zeker, de buitenwereld is hard maar denk je eens in dat je hier altijd zou blijven, dat je op je dertigste nog in een dispuutstruitje de trap naar het bovenzaaltje van een morsige kroeg opklimt, dat je op je veertigste ladderzat bij Circumflex naar buiten stuitert om daar commentaar te krijgen van een twintigjarig gozertje dat jou vertelt dat je vanwege de buurt alleen mag fluisteren op straat; dan ga je toch gillen? Ik bedoel maar.

 

Truusje Tintemans

Vragen, problemen? Truustint@gmail.com

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)