Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zijlstra prijst biobank en nanolab

De hele samenleving profiteert van grootschalige onderzoeksfaciliteiten als supertelescopen, internationale databanken en nanolaboratoria, meent staatssecretaris Halbe Zijlstra. Maar hij gaat het budget niet verruimen.

Ze bevorderen wetenschappelijke vooruitgang, er komen talentvolle onderzoekers op af, het bedrijfsleven is erbij gebaat, de regio profiteert ervan, de samenleving krijgt oplossingen aangereikt voor problemen op het gebied van klimaatverandering, gezondheidszorg en energie… Eigenlijk hebben grootschalige onderzoeksfaciliteiten volgens de staatssecretaris van OCW maar één nadeel: ze zijn nogal duur.

“De overheid kan niet al uw voorstellen bekostigen”, onderstreepte hij deze week in Leiden tijdens een conferentie over zulke faciliteiten. “Zoek daarom samenwerking op, ontwikkel business cases met elkaar en probeer alternatieve financieringsbronnen aan te boren.”

Wel zegde hij toe dat de grootschalige onderzoeksfaciliteiten een “prioriteit” blijven voor de komende vier jaar. Er zijn de afgelopen twee jaar tien grootschalige projecten gefinancierd en volgens Zijlstra was het geld “goed besteed”.

Twee jaar geleden is er op verzoek van toenmalig PvdA-minister Ronald Plasterk een roadmap gemaakt met daarop allerlei ideeën voor grootschalige infrastructuur. Voor de projecten is jaarlijks twintig miljoen euro beschikbaar.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)