Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

DSM-baas Sijbesma krijgt eredoctoraat

DSM-baas Sijbesma krijgt eredoctoraat

Photographer:Fotograaf: archief DSM

MAASTRICHT. Vijf eredoctoraten zullen er tijdens de komende verjaardag van de UM, de dies natalis, op 14 januari worden uitgereikt. En dan komen er nog eens twee later in het jaar. De opvallendste is een zogenoemd ‘maatschappelijk’ eredoctoraat voor DSM-baas drs. Feike Sijbesma.

Sijbesma (1959) geldt als een zeer succesvolle ondernemer. Hij is de opvolger van Peter Elverding (jarenlang voorzitter van de raad van toezicht van de UM) als bestuursvoorzitter van DSM. Sijbesma ging voort op de door Elverding ingeslagen nieuwe DSM-koers: fijnchemie, voedsel-ingrediënten en vitaminen, biomaterialen. Niet voor niets werkt de UM samen met DSM op de Chemelot-campus, en dat is ook een belangrijke reden geweest om Sijbesma te eren, zegt de voorzitter van het UM-college van bestuur Martin Paul, die als erepromotor zal optreden. Een eredoctoraat zal de DSM-topman en zijn bedrijf alleen maar meer binden aan de Maastrichtse universiteit, is de gedachte. Daarnaast zijn Sijbesma’s aandacht voor duurzame bedrijfsvoering en voor de voedselvoorziening van de allerarmsten op de wereld via zijn bemoeienis met het World Food Programme belangrijke overwegingen geweest, zegt Paul. DSM geeft “een paar miljoen per jaar” aan dat VN-programma uit, zei Sijbesma vorig jaar in een interview in de economiebijlage van NRC Handelsblad. Hij werd daarin omschreven als “een buitenbeentje onder de Nederlandse bestuursvoorzitters”, iemand die zich al vroeg als maatschappelijk ondernemer profileerde, en de “eerste topman van een groot Nederlands bedrijf die in het openbaar begrip toont voor de Occupy-beweging”. Sijbesma zei in dat interview dat “de financiële sector weer dienstbaar moet worden” aan de reële economie.

De nieuwe aanpak van de eredoctoraten aan de UM betekent een dubbele breuk met de traditie. Niet meer slechts om de vijf jaar bij elk lustrum één eredoctoraat vanuit één faculteit, maar elk jaar alle faculteiten die een coryfee op hun vakgebied mogen eren. En twee: het maatschappelijke eredoctoraat is dus terug. Uit te reiken door het college van bestuur. Dat er nu heel anders over blijkt te denken dan begin jaren negentig, toen de toenmalige collegevoorzitter Loek Vredevoogd het maatschappelijke of politieke eredoctoraat onmogelijk hoopte te maken door de redenen voor toekenning aanzienlijk te vernauwen. Vredevoogd wenste in feite alleen eerbetoon voor wetenschappelijke verdiensten. De tweede grondslag, die sprak van “zeer uitzonderlijke verdiensten in het algemeen” en die in 1989 was ingezet bij een eredoctoraat voor de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Beyers Naudé, werd daarom gewijzigd in de compromisformule: “Iemand, die in wetenschappelijk, cultureel of maatschappelijk opzicht direct dan wel indirect een zeer uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.”

Een nogal gewrongen formulering, maar zij deed haar werk wel. Ruim twintig jaar lang bleef Beyers Naudé de enige met een niet-wetenschappelijk eredoctoraat van de UM. Het beleid was er mede op gericht een fiasco als dat bij de Universiteit Utrecht onmogelijk te maken. Daar was een gelauwerde naderhand zeer omstreden geraakt. Utrecht had aan Winnie Mandela een eredoctoraat gegeven terwijl niet veel later bleek dat ze een knokploeg steunde die niet terugdeinsde voor verregaande mishandeling en zelfs moord. En met wetenschap had Winnie weinig uitstaande gehad.

Niettemin geeft de huidige formule wel ruimte voor een figuur als Sijbesma, want, zegt Martin Paul, “op Chemelot wordt een wetenschappelijke infrastructuur opgebouwd, hij doet dus aan wetenschapsmanagement en dat is ook een bijdrage aan de wetenschap”. Maatschappelijk omstreden is Sijbesma hooguit als het gaat om de hoogte van zijn beloning. NRC Handelsblad vermeldde vorig jaar een jaarinkomen van 2,5 miljoen euro.

 

 

 

 

Observant besteedt in het eerste nummer na Nieuwjaar uitgebreid aandacht aan de vijf eredoctoraten. Naast drs. Feike Sijbesma gaat het om prof. F.H Gage (the Salk Institute, Laboratory of Genetics; erepromotor prof. Harry Steinbusch), prof. Mohammad Hashem Pesaran, University of Cambridge, Economics; erepromotor prof. Franz Palm), prof. Trevor J. Pinch (Cornell University, Science and Technology Studies; erepromotor prof. Wiebe Bijker), prof. P.J. Crutzen (nobelprijswinnaar chemistry in 1995; erepromotor prof. Pim Martens).

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)