Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘Zet die computer uit!’

Hogescholen en universiteiten kunnen 44 procent besparen op het energieverbruik van computers op werkplekken en in hun datacenters. Dat blijkt uit een onderzoek bij negen instellingen door SURFfoundation en Agentschap NL.

Iets meer dan een vijfde van het energieverbruik in het hoger onderwijs gaat op aan ICT. In 1999 en 2002 hebben de meeste instellingen afspraken gemaakt met het ministerie van VROM om het energieverbruik tegen 2020 met dertig procent te verminderen.

Volgens Gerard van Westrienen van SURFfoundation kreeg ict-beleid daarbij tot nu toe weinig aandacht en keek men vooral naar gebouwbeheer om energie te besparen. Veel hogescholen en universiteiten hebben bijvoorbeeld geen beleid voor het uitschakelen van apparatuur. Als het om ict gaat zijn ze vooral bezig met het efficiënt gebruiken daarvan en niet met energiebesparing.

De onderzoekers stellen verder voor om apparatuur niet na vierenhalf jaar, maar na drie jaar af te schrijven. Verouderde apparatuur is namelijk minder zuinig. Daarnaast bevelen ze aan om datacenters minder sterk te koelen: 25 graden is koud genoeg.

 

HOP, Marijke de Vries

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)