Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Liever selectie dan loting”

Ook van het nieuwe kabinet mogen opleidingen met een numerus fixus straks alle nieuwe studenten selecteren. Nu moeten ze nog minstens de helft toelaten op grond van loting.

De VVD-fractie ergert zich aan de loting bij de Delftse opleidingen fixusopleidingen bouwkunde en industrieel ontwerpen. Zouden die hun eerstejaars niet moeten selecteren, in plaats van studenten op grond van loting toe te laten?

Mee eens, antwoordde staatssecretaris Halbe Zijlstra donderdag. Hij wil de regel schrappen dat opleidingen hooguit de helft van hun opleidingsplaatsen zelf mogen verdelen en de rest van de studenten via gewogen loting moeten toelaten. Als een opleiding relevante selectiecriteria kan gebruiken, verdient dat volgens hem de voorkeur boven loting. De wetgeving daarvoor was al goeddeels uitgewerkt door het vorige kabinet en zal alsnog naar de Tweede Kamer komen.

Overigens maakt de TU Delft momenteel nog geen gebruik van de mogelijkheid om de helft van de studenten zelf te selecteren. Iedereen moet meeloten. Pas over een jaar gaat de universiteit over tot decentrale selectie. Daar gaat Zijlstra niets van zeggen, want de universiteit handelt gewoon binnen de wet.

 

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)