Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hufterigheid en intolerantie

Hufterigheid en intolerantie

Photographer:Fotograaf: simonegolob.nl

Kerstmis komt eraan. Menig katholiek heeft de kerststal al onder de dennenboom staan. We wensen elkaar vrede op aarde en bezinnen ons op de toekomst. Observant vroeg studenten en staf wat zij kunnen missen in 2011.

“Al dat gedoe in Nederland om zich op welke manier dan ook af te zetten tegen het vreemde, alles wat buitenlands en anders is. Dat kan ik missen”, zegt René Verspeek, directeur van het studentenservicecentrum. “Dat merken we heel nadrukkelijk in de politiek, maar het sijpelt overal door, deze hufterigheid. Het is al een hele tijd aan de gang, maar van maand tot maand zie ik het erger worden. Ik heb er echt last van. Soms denk ik: ‘Weet je wat? Ik ga in een ander land wonen’. Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis en Nederland is groot geworden doordat mensen heel anders in het leven stonden; veel toleranter, met een open blik naar de wereld.

“Ik zie het bijvoorbeeld ook aan de toenemende regels van het ministerie van Onderwijs, de bureaucratie. Bijvoorbeeld als het om bekostiging gaat. Alle studenten, ook de buitenlanders, moeten nu verplicht geregistreerd staan in de GBA (gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens, red.). Ik begrijp het ergens wel en het is ook goed, maar ik krijg soms het gevoel dat we doorschieten.”

Verspeek is op zoek naar het waarom. “Waarom gedragen mensen zich zo? Het is niet alleen de PVV, alhoewel het zich in deze partij het meest nadrukkelijk uit. Het gaat ook om mensen die zich druk maken dat de auto niet voor de deur kan staan of dat er hondenpoep op de stoep ligt en dat komt altijd door ‘de buitenlander’.”

Minder erg, maar toch ook vervelend: spruitjeslucht. “Dan zit ik in een restaurant, bestel ik een lekker gerecht en dan liggen er van die spruitjes op het bord.”

 

 

 

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)