Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer kanker onder lange dan korte mensen

Maastrichts onderzoek naar lengte en kanker

Waarom krijgen lange mensen vaker kanker dan korte mensen? Het verband tussen kanker en lengte is meermaals aangetoond, maar een eenduidige verklaring ontbreekt. UM-onderzoekers van het instituut Grow bereiden nu een studie voor met geld – drieënhalve ton - van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Pregnant: Nederlanders zijn het langste volk ter wereld.

Vooral voor dikkedarmkanker, borstkanker, alvleesklierkanker en eierstokkanker is er een relatie met lengte. Dat blijkt uit meerdere grootschalige studies. Vermoedens zijn er ook. Een daarvan, toegespitst op darmkanker, is dat lange mensen een langere darm hebben, dus meer cellen en alleen daarom al meer risico lopen op afwijkende celgroei.

“Op zich plausibel”, zegt de Maastrichtse onderzoeksleider Matty Weijenberg, hoogleraar epidemiologie. “Maar daar richten wij ons niet op. Wij gaan kijken naar de relatie tussen lengte en voeding, en naar genen. “We weten dat kinderen die ondervoed zijn geweest minder risico lopen op dikkedarm- en borstkanker. Maar hoe zit het aan de andere kant van het spectrum: lopen kinderen met overgewicht dan meer gevaar? Het onderzoek kan aanwijzingen geven dat het eetpatroon in de kindertijd belangrijker is dan we denken.”

Om dat te achterhalen gebruiken de onderzoekers data uit de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker. In deze langlopende studie, in 1986 op poten gezet door de Maastrichtse vakgroep epidemiologie en TNO, zijn 120 duizend Nederlanders (55 jaar en ouder) ruim twintig jaar gevolgd. “Uit de data, waaronder geretourneerde vragenlijsten, kunnen we afleiden of de respondenten in hun kindertijd hebben geleden aan ondervoeding”, zegt Weijenberg. “Had uw vader werk tijdens de recessie in de jaren dertig? Waar woonde het gezin ten tijde van de hongerwinter?” 

Ook de invloed van de genen wordt onder de loep gelegd. Hoe? Van de respondenten hadden 90 duizend zakjes met teennagels opgestuurd, die de onderzoekers extra informatie gaven over de voeding. Later ontdekte postdoc Janneke Hoogervorst, aan de hand van de forensische literatuur, dat teennagels kwalitatief goed DNA bevatten. Weijenberg: “We waren een van de eersten in de wereld die nagels hiervoor gebruikten, al werd er in het begin wat lacherig over gedaan. Het DNA is gefragmenteerder dan dat van bloed maar toch geschikt voor ons doel: achterhalen welke genetische constitutie in dit verband het meest kwetsbaar is. Hiermee kunnen we de onderliggende biologische mechanismen beter begrijpen.”

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. Volgens het CBS waren mannen van 20 jaar of ouder vorig jaar gemiddeld 180,9 cm, vrouwen 167,5 cm. Betekent dit dat dikkedarmkanker en borstkanker hier vaker voorkomen dan in het buitenland? Logisch gezien misschien wel, zegt Weijenberg, “Maar bedenk dat vele factoren een rol spelen. Niet alleen voeding en genen maar ook beweging, alcohol, rood vlees.” 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)