Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geneeskunde, kennistechnologie en IB beste in hun soort

KeuzeGids 2011 voor bacheloropleidingen

De Universiteit Maastricht staat opnieuw in de top drie van de vandaag verschenen KeuzeGids 2011. Die hoge klassering – alleen Wageningen en de Open Universiteit doen het beter – is vooral te danken aan de bachelorstudies geneeskunde, kennistechnologie en International Business. Zij halen hoge cijfers en gaan op kop. De rechtenopleidingen, cultuurwetenschappen en European Studies doen het stukken slechter.

Ieder jaar zet de Keuzegids de oordelen van deskundigen en studenten over bacheloropleidingen aan Nederlandse universiteiten op een rij. Zij geven rapportcijfers voor onder andere het onderwijsprogramma, de docenten, faciliteiten (computers, studieplekken) en de snelheid waarin een diploma kan worden behaald.

Geneeskunde – vorig jaar nog tweede - heeft zijn vertrouwde eerste plaats weer terug met rapportcijfer 7,8. Een hoog cijfer ook in het totale veld van studies. Achten zijn dun gezaaid. Wel moeten de Maastrichtenaren hun koppositie delen met de Universiteit van Amsterdam. Eeuwige concurrent Groningen staat op drie. Kennistechnologie (7,6) staat net als in 2009 bovenaan. De studenten zijn onder andere “erg blij met de onderzoeksvaardigheden”, de kleine werkgroepen en de voorbereiding op de loopbaan.

International Business is onbetwist de beste in zijn soort: rapportcijfer 7,2. Of zoals de KeuzeGids het zelf zegt: “De enige echt goede opleiding IB vind je in Maastricht.” Het contact met de beroepspraktijk, de lesruimtes, studieplekken, ICT-faciliteiten, docenten en de informatieverstrekking kunnen op veel waardering rekenen. Econometrie (rapportcijfer 7,0) krijgt lof van de studenten voor de “interessante en stimulerende lessen” en de “zeer deskundige docenten”. Ook economie staat met stip (6,8) bovenaan. Nummer twee is de Radboud Universiteit in Nijmegen die een totaalscore heeft van 5,8.

De psychologen – in 2008 nog op het hoogste schavot – blijven net als vorig jaar steken op een derde plaats. Het University College haalde net als vorig jaar een 7,2 maar zakt - de concurrentie doet het beter - van een tweede naar een vierde plaats. Middelburg gaat op kop (8,4), gevolgd door de Amsterdamse Vrije Universiteit en Utrecht. Maastricht krijgt een goede beoordeling van de deskundigen, maar het studieverloop is aan de UM het traagste, bovendien klagen studenten over de haalbaarheid van deadlines.

European Studies haalt een magere 5,2. Studenten zijn niet tevreden over het aantal contacturen, de faciliteiten, de organisatie en de inhoud van het curriculum, maar prijzen de snelheid waarmee het diploma kan worden behaald. Cultuurwetenschappen zakt met een 5,2 naar de zesde en laatste plaats. De voorbereiding op de loopbaan, de organisatie en de faciliteiten scoren laag.

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)