Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zwembroek

Ja ja, het is weer bijna zover. Nou ben ik vooral van het afbranden, dat schrijft en leest zo lekker, en is vaak de enige waarheid. Maar over de kerst kan ik niks slechts zeggen. Wat een lekkere tijd. Er zijn natuurlijk genoeg ‘critici’ die waar en wanneer ze kunnen hun ongenoegen over dit feest uiten, maar dat is een slag mensen waar je niet al te veel naar moet luisteren. Zelfbenoemde intellectuelen. Hetzelfde soort dat eens in de paar maanden als ‘kenner’ het theater bezoekt, boeken aanprijst die vooral voor niemand te begrijpen zijn, beweren geen tv en telefoon te hebben en wars van uiterlijk vertoon te zijn. Kerst is voor de domme massa. Tuurlijk niet. Er is niks fijner dan ieder jaar massaal datzelfde ritueel. Door de sneeuw en het ijs of de kille regen, bezongen door Mariah Carey, naar m’n familie. Cadeautjes ouderwets onder de veel besproken, al dan niet echte kerstboom (‘gedoe hè, met die naalden’), doen alsof je blij bent met die wollen trui. ’s Avonds een restaurantje waar alles net iets stijver en ongezelliger is dan normaal. En jawel, af en toe om twaalf uur de kerstmis in de kerk. Ik moet absoluut niets hebben van kruisjes, keppeltjes of hijabs, maar op 25 december ruik ik de wierrook, hoor ik de zalvende woorden van de schijnheilige, en voel ik me bedekt en beschermd door de mantel der liefde. Vrede op aarde.
Helaas volgt op kerst altijd ´oud & nieuw’, het meest overschatte feest van het jaar. Ik heb een hekel aan oliebollen, doe niet aan goede voornemens en sinds ik niet meer met veertien sloffen rotjes de straat op ga hoeft het vuurwerk voor mij ook niet meer. Om kwart over twaalf is het mooi geweest.
Dit jaar beleef ik deze dagen in mijn zwembroek, achter de barbecue in Australië. Van de negen wonen daar vijf familieleden, dus dan stap je in het vliegtuig. Kerst vier je samen. Ze schijnen daar ook een Kerstman te hebben, en een kerstboom. Maar ik neem toch aan dat ze weten dat het met veertig graden nooit echt kerst is. Ik heb de Kerstman nog nooit op een surfplank gezien, en Maria niet in bikini naast de kribbe. Gevalletje ‘ik wil wel maar ik kan niet’. Ik denk dat het al met al behoorlijk tegen gaat vallen; tenzij de cadeaus alles goedmaken natuurlijk.

Lieve lezer, zalig kerstfeest, en geniet daar nog een keer van. Het ‘gelukkige Nieuwjaar’ is misschien wel je laatste, wensen en voornemens of niet.

 

Gijs Hendriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)