Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het internet slaat terug

Een paar weken geleden nog zat Alexander Klöpping vrolijk bij De Wereld Draait Door te vertellen over de Kinect, de bewegingsgadget voor de Xbox. Leuk stukje human interest: de mediagenieke IT-nerd die nieuwe snufjes aan de leek komt demonstreren. Na de jongste documentendump van WikiLeaks zat hij er elke dag, en nu als onbetwiste autoriteit. Hij kwam niet langer vertellen over nieuwe gadgets, hij kwam vertellen hoe de wereld er over tien jaar uitziet, en zette en passant politici als Jack de Vries in de hoek. Hij was kwaad.

Treffender kan de belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen week niet verbeeld worden. Het gaat niet zozeer om de gelekte documenten, of het feit dat de Amerikaanse overheid zich hier, al dan niet terecht, een beetje over op de pik getrapt voelt, maar wat er vervolgens gebeurde. Onder politieke druk trokken de bedrijven die WikiLeaks diensten verleenden hun steun in, en toen was de geest uit de fles: onder de naam Anonymous, als collectief bewustzijn, nam het internet wraak. Wereldwijd hadden de vijftienjarige scholieren die zo ongeveer online leven, de reaguurders, de kantoorpikken, voorstanders van vrijheid van informatie, nu eensgezind een zaak waar ze vuile handen voor wilden maken. De rechtgeaarde woede die eerder de Scientology-sekte tot doelwit maakte, werd nu gericht op de bedrijven die medeplichtig waren aan het muilkorven van WikiLeaks. Door enorme concentraties loos dataverkeer op de servers los te laten werden de websites van Mastercard en PostFinance, die beiden het betalingsverkeer naar WikiLeaks hadden gestaakt, succesvol op zwart gezet. Enorm veel schade heeft het niet gedaan, maar de boodschap was duidelijk: politici zijn niet de enigen die druk kunnen uitoefenen. De instrumenten zijn geen spandoeken en bakstenen meer, maar Low Orbit Ion Cannons (hoe stoer klinkt dat?) en denial-of-service-aanvallen, en het protest is aanzienlijk effectiever.

Je zou je af kunnen vragen of deze technieken voor snodere doeleinden aangewend zou kunnen worden: kan een bedrijf een concurrent uit de lucht halen? Misschien, maar door Anonymous zal het niet gebeuren. Omdat de aanvallen alleen slagen als er massaal wordt meegewerkt, en men alleen meewerkt als men persoonlijk overtuigd is van de deugdzaamheid van de acties, komen alleen doelwitten in aanmerking waarvan voldoende mensen de rechtvaardigheid zien. Illegaal of niet, dat is nog eens democratische tegenmacht. Aristoteles zou best een beetje trots zijn.

 

 

Jeroen Postma

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)