Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Voelen tot in je vezels

Voelen tot in je vezels

Verplichte literatuur

Wie: Wiebe Nauta, socioloog en antropoloog

Boek: De witte tijger, Aravind Adiga

Voor wie: studenten cultuur- en maatschappijwetenschappen, UCM

“Mijn droom is om een vak te ontwerpen waarbij studenten alleen maar leren uit romans, bijvoorbeeld over armoede in Afrika of India”, begint Wiebe Nauta die zich binnen zijn faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen vooral heeft toegelegd op ontwikkelingsstudies, ongelijkheid en armoede. “Door het lezen van een roman leren studenten vaak veel meer over het land en de menselijke verhoudingen. Ik tip ze regelmatig in colleges of onderwijsgroepen.”

Tegen zijn studenten die op stage gaan in Zuid-Afrika, zegt hij: “Ga niet weg voordat je Ways of Dying van Zakes Mda hebt gelezen. Hij is een Zuid-Afrikaanse schrijver. Ik vind het belangrijk dat de auteur van het boek inheems is; dat is misschien een soort politieke correctheid van mij.”

In 2008 won de Indiase Aravind Adiga de Man Booker Prize met De witte tijger, het boek dat Nauta aan al zijn studenten aanraadt. “Je voelt tot in het diepst van je vezels hoe het is om in een ander land, in dit geval India, te leven. Je leert begrijpen hoe ingewikkeld de werkelijkheid is, hoe dicht rijkdom en armoede bij elkaar staan, hoe het is om als ‘slaaf’ afhankelijk te zijn van een ‘meester’.”

De inhoud in het kort: een jongen, geboren op het platteland in India, gaat naar school en blijkt een ‘zeldzaamheid’, een ‘white tiger’, omdat hij zeer intelligent is. Maar zijn familie haalt hem van school, omdat er geld moet worden verdiend. Hij werkt zich op van taxi- naar privéchauffeur van een rijke Indiase familie en ziet van dichtbij hoe het rijke India functioneert; de corruptie en de alcoholverslaving van zijn ‘meester’. Nauta: “Op een gegeven moment slaat hij zijn slag. Hij vermoordt zijn baas en gaat er met een flinke zak geld vandoor die was bedoeld om een politieke partij om te kopen. De jongen wordt vervolgens een succesvol ondernemer.”

Volgens Nauta praat de westerse wereld nog altijd in de trant van “wat kunnen wij, rijken, doen voor de armen in het zuiden. Dat zit in onze cultuur, maar in feite is er overal armoede en rijkdom. Ook in Nederland neemt de armoede schrikbarend toe. In India is er een groeiende middenklasse, maar nog steeds leven er 800 miljoen mensen van minder dan twee dollar per dag. Ze zijn ziek, ondervoed en werkloos. Je kunt je afvragen hoe het mogelijk is dat die niet in opstand komen en met geweld hun deel opeisen. Je ziet de spanningen in Griekenland, Spanje en Portugal, maar ook bij de arme zwarte bevolking in Zuid-Afrika waar meer dan 70 procent geen werk heeft. De armen moeten het met steeds minder redden. De bom zal ooit een keer barsten.”

In deze rubriek bevelen docenten een roman aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)