Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rode konen van spanning

Rode konen van spanning

De barman van het Kumuluscafé loopt geërgerd langs de tafel – eigen wijn meenemen, dát is hier niet de bedoeling. “Ach, wij zijn de acteurs. Moet kunnen”, vindt Alice Bobée. Zij komt net van het toneel af, waar ze zich in de rol van zuipende en rokende kunstenares flink heeft uitgeleefd. “Een première moet je vieren. Ik heb nu al zin in de volgende twee opvoeringen.”

De eerste avond van Pool (no water) van studententoneelvereniging Alles is Drama breekt records met ruim zeventig reserveringen. Bestuurslid Yosta van der Heiden: “Het is het eerste stuk dit jaar, dus ook voor het bestuur dat bij alle uitvoeringen en een paar repetities aanwezig is. We kunnen straks de tekst meedoen met de acteurs.”

Die tekst blijkt nogal een ‘ding’, in Pool. In het stuk vertelt een groep bevriende kunstenaars over een ongeluk dat een vriendin, de enige echt succesvolle artiest in hun midden, overkwam. Bobée: “We zijn allemaal veel aan het woord in het stuk.” Haar collega-actrice Cécile Magnée vult aan: “Je moet niet alleen onthouden wát je moet zeggen, maar vooral op wie je moet reageren en in welke volgorde iedereen spreekt.” Volgt een onderlinge analyse of dat allemaal wel goed ging op de eerste avond: soms was iemand te snel, één alinea blijkt helemaal weggelaten. Maar alles is opgelost, het publiek had niets door. Er is reden tot tevredenheid. “Opluchting!”, is het woord dat Hristiqn Stamenov gebruikt. Voor zijn rol als gay-man moet hij zelfs half uit de kleren. “Het is intens, zo’n stuk spelen. We hadden allemaal rooie konen van de spanning voordat we op moesten.”

Diezelfde opluchting én trots zijn ook aanwezig bij regisseur Aimee Charlier. “Het was echt een experiment. Pool is een korte productie: we hebben er in totaal elf repetities de tijd voorgehad.” Eigenlijk, zegt ze, is het stuk nog niet helemaal af. “Het script van Pool bestaat alleen uit losse zinnen. Ik had met de acteurs dus veel ruimte om de uitvoering verder te bepalen. Dat vergt veel, zeker van amateurs, maar ze hebben het heel goed gedaan.” Er rest ze nog twee avonden. “Zo’n goede première wil er weleens voor zorgen dat de focus een beetje wegebt, maar dat zullen ze wel weer oppakken.”

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)