Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De sociale druk om normaal te zijn

De sociale druk om normaal te zijn

Verplichte literatuur

Wie Gerjo Kok, sociaal-psycholoog

Boek: Giovanni’s kamer, James Baldwin

Voor wie: psychologiestudenten

Waar gaat het over? “Goede vraag. We volgen een man die homoseksueel is in een tijd waarin dat niet geaccepteerd wordt, de jaren vijftig. Hij wil aan de verwachtingen van zijn omgeving voldoen, van zijn vader die van hem verlangt dat hij trouwt, maar dat gebeurt niet. Hij wordt in Parijs verliefd op een man en gaat met hem samenwonen. Dat terwijl zijn verloofde binnenkort op bezoek komt. De problemen stapelen zich op maar de man doet niks. En het loopt heel slecht af.”

Giovanni’s kamer (1957) is van de hand van de zwarte Amerikaanse auteur James Baldwin, die veelal schreef over racisme. De uitgever adviseerde de schrijver om het boek te verbranden omdat zijn zwarte lezers niet gediend zouden zijn van het homoseksuele thema. De ontvangst bleek positief. “Dat komt omdat het een boek is voor iedereen. Het kent prachtige zinnen in de trant van: ‘Je gaat op zoek naar jezelf en ontdekt dat je je hele leven bent weggelopen van jezelf.’ Van die zinnen die blijven hangen en aan het denken zetten.”

Geen enkele roman raakt zo nauw aan het vakgebied van de sociale psychologie, vindt Kok. “Studenten zouden het boek moeten lezen omdat het licht werpt op de relatie tussen individu en omgeving, op de sociale druk om normaal te zijn. De vader van de hoofdpersoon stuurt alleen geld als de jongeman trouwt. Het laat ook zien hoe het individu de omgeving, de regels en de normen, internaliseert. En hoe je gaat geloven in de vooroordelen en jezelf afkeurt. We leven nu in een andere tijd maar nog steeds is onder adolescenten het suïcidepercentage het hoogst onder homo’s. Met uitschieters onder lesbische meisjes die in zwaar christelijke regio’s opgroeien.”

Het is niet een boek waar je vrolijk van wordt, zegt Kok. “En waar je dus ook niet altijd zin in hebt. Ik lees ook graag detectives. Van Agatha Christie heb ik alle detective-verhalen, een stuk of honderd. De laatste drie heb ik nog niet zo lang geleden in een tweedehands boekwinkel in Engeland gevonden. Anderen zullen het obsessief noemen maar ik wilde de serie gewoon compleet hebben. Wat ik aardig vind, is dat alles draait om moord en doodslag  en het tegelijk gezellig is. Echt Brits. Je kunt nooit voorspellen wie het gedaan heeft, al schijnen er in elk boek zinnetjes te staan die de plot verraden. Maar goed, daar lees je natuurlijk overheen.”

 

In deze rubriek bevelen docenten een roman aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)