Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Janne houdt niet van clubs

Muziek: Janne Schra

Ze zegt het echt: voormalig frontvrouw van het Nederlandse easy listening-jazzpopcollectief Room Eleven, Janne Schra, is niet zo van de clubzalen, zo laat ze in een interview weten. Pratende mensen, een drukke bar, allemaal bleh. Geef haar maar het theater, waar mensen zitten, beleefd applaudisseren na elk nummer en in de pauze in de foyer met een kopje koffie of een glaasje wijn weloverwogen beschouwen wat ze zojuist hebben gezien. Ik meen dat er eigenlijk best veel waarde zit in de monosyllabische uitstoten van waardering die een enthousiaste en wellicht iets beschonken menigte kan uitbrengen, maar soit.

In 2010 liet Janne de vriendelijke jazzdeuntjes van Room Eleven achter zich (beetje het genre Katie Melua, Norah Jones, wel aardig maar het strijkt vooral niemand tegen de haren in, je moeder zou het ook op kunnen zetten tijdens haar maandelijkse high tea) en is ze solo verdergegaan. Inmiddels heeft ze één album op haar naam met hoekiger werk dan haar oude band en een nieuwe release gepland voor begin 2013.

Op dit moment trekt Janne Schra door het land met de theatertour De Nieuwe… Janne Schra, waarmee ze aanstaande zaterdag in het Parkstad Theater in Heerlen staat. Ze speelt nieuw werk, materiaal van Room Eleven en haar soloprojecten, en hiervoor neemt ze geen band mee, maar een verzameling strijkers en andere muzikanten die het allemaal een wat intiemer sfeertje moeten geven.

Het moet gezegd: het is allemaal niet enorm spannend, maar het werkt wel. Op Youtube circuleren wat opnames van Schra met haar huidige bezetting, en het geluid is mooi. De wat afstandelijke maar warme stem van Janne Schra combineert fijn met cello’s en violen. Toch, het is allemaal erg keurig, en dat terwijl onze Janne ook uitstekend tot haar recht komt tijdens het kwelen van klassieke chansons met een sigaret in haar mondhoek, zo is op datzelfde Youtube te zien.

Dat zal aankomende zaterdag helaas niet gebeuren, maar mocht je nog verlegen zitten om een kerstuitje met je schoonfamilie, afdeling of capgroep, dan is De Nieuwe… Janne Schra geen slechte keuze.

Jeroen Postma

 

 

 

Janne Schra, Parkstad Theater, zaterdag 15 dec, 16 euro

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)