Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Minder calorieën door vet-tax

Minder calorieën door vet-tax

Photographer:Fotograaf: Stock Exchange

Maastrichtse onderzoeken naar vettax en maagverkleiningen voor jongeren

Hamburgers, brownies, chips: mensen laten fastfood vaker liggen als ze daarvoor meer moeten betalen. Vet-tax werkt dus, maar niet altijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, die bovendien gaat experimenteren met een maagband voor jongeren met overgewicht.

Psycholoog Janneke Giesen voerde een computerexperiment uit waaraan 178 studenten van de Cornell University meededen, een universiteit in de staat New York waar ze zelf drie maanden verbleef. De studenten kregen een budget waarmee ze op drie momenten een virtuele lunch moesten samenstellen. Wat bleek: iedereen koos voor een maaltijd met minder calorieën als de vette hap extra werd belast, ook degenen die een ruimer budget ontvingen. Al naar gelang de heffing (25 of 50 procent) daalde het aantal calorieën per lunch met 100 tot 300, en dat is een aanzienlijke gezondheidswinst, zegt Giesen.

De zogenoemde lijners, die gewoonlijk iets minder calorieën proberen in te nemen, lieten zich minder beïnvloeden door de prijsstijgingen, helemaal als het aantal calorieën op de menukaart vermeld staan, zoals verplicht voor fastfoodketens in New York. Deze voorzorgsmaatregel wringt dus met de belastingheffing. Voor deze lijners lijkt de tax niet bedoeld, maar dat klopt niet. “Deze groep heeft een reden om op het gewicht te letten en legt zichzelf aan banden. Het zijn de jojo’ers die ook kunnen genieten van vet eten.”

Zouden de proefpersonen dezelfde keuzes maken als ze oog in oog met een cheeseburger staan? “In de Verenigde Staten zijn een paar studies gedaan met echt voedsel en de resultaten zijn vergelijkbaar met die van mij.”

Het zal politiek nauwelijks haalbaar zijn om de prijzen van vette en suikerrijke levensmiddelen met 25 procent te verhogen, denkt Giesen. Ze stelt vervolgonderzoek voor waarin geëxperimenteerd wordt met kleinere percentages. “Je moet op zoek naar het omslagpunt waarbij mensen het er niet meer voor over hebben. Ook supermarkten zouden mee moeten doen, maar welke producten belast je wel en welke niet? Maak je ook boter en olijfolie duurder, levensmiddelen die iedereen nodig heeft?”

Ook bij algemene heelkunde staat onderzoek naar obesitas op de agenda. Givan Paulus, arts-onderzoeker, richt zich de komende drie jaar op jongeren met overgewicht. “Er is een groeiende groep die er niet in slaagt om af te vallen, ondanks de beschikbare therapieën. Een maagband zou een optie kunnen zijn. We pakken daarmee niet de oorzaak aan, maar proberen wel de gevolgen te beperken.” Jongeren met morbide obesitas, zoals Paulus het noemt, hebben al of krijgen vaak te maken met levensbedreigende gezondheidsproblemen: suikerziekte, hoge bloeddruk, vervetting van de lever, vaatproblemen.

Zestig jongeren tussen de 12 en 16 jaar zullen meedoen aan het onderzoek. Voorwaarde is dat hun BMI hoger is dan 40 óf hoger dan 35, maar bij wie bijvoorbeeld wel al een hoge bloeddruk is gemeten. De helft van de patiënten krijgt een maagband, de andere helft is een controlegroep. De operaties vinden plaats in het MUMC. “Het is een kijkoperatie. Er worden vijf sneetjes gemaakt in de buik en van daaruit wordt de maagband – een rubberen lus – om het bovenste gedeelte van de maag vastgemaakt.” Paulus hoopt op een gewichtsvermindering van minimaal 10 procent. “Misschien scheelt het niet enorm veel kilo’s, maar de gezondheidsrisico’s dalen sterk.” Een maagband is een hulpmiddel, onderstreept hij. “Ze zullen hun leefstijl moeten aanpassen. Iemand die de hele dag milkshakes drinkt, heeft er nog niet veel baat bij.”

Het Centrum voor Obesitas Europa (CO-EUR) maakte deze week bekend dat het een behandelcentrum in Maastricht opent. Het CO-EUR werkt volgens een methode waarbij artsen en psychologen de patiënt intensief begeleiden met veel aandacht voor diens omgeving. Volgens UM-promovendus Erik Aller, die deze behandeling op dit moment evalueert, zijn de voorlopige resultaten veelbelovend. “Het gewichtsverlies van diegenen die het programma doorlopen, bedraagt 8 procent. Het risico op hart- en vaatziekten is daardoor een stuk kleiner. Wel haken sommigen af omdat de behandeling, die anderhalf jaar in beslag neemt, veel tijd kost.”

 

Wendy Degens/Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)