Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Van Boxtel ziet heil in vet-tax

Op uitnodiging van de onderzoeksinstituten Nutrim en Caphri hield Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis en nu D66-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, gisteren (woensdag) een lunch-seminar over de “grote veranderingsslag die de gezondheidszorg in de komende tien jaar moet maken”. De problemen zijn helder: vergrijzing, meer mensen met chronische ziekten en een gebrek aan personeel.

Wat moet er gebeuren? Van Boxtel noemt zeven oplossingen waaronder de noodzaak dat mensen zich verantwoordelijker gedragen. “Als er twee brillen per jaar vergoed worden, halen ze in december nog even snel een nieuwe bril. Het is de hoogste tijd dat er in de zorg een vergelijkbaar bewustzijn op gang komt als in de energiesector. Met energiebronnen gaan we zuiniger om, diezelfde zuinigheid moet ook in de zorg ontstaan. We zullen een gezondere leefstijl moeten aannemen om onnodig gebruik van de zorg te voorkomen.”

Los van de eigen verantwoordelijkheid proberen de zorgverzekeraars gezond gedrag te stimuleren met programma’s als stoppen-met-roken en beter-slapen. Het College voor Zorgverzekeringen stelde eind vorig jaar voor om leefstijlinterventies op te nemen in de basisverzekering. Van Boxtel: “Ik twijfel aan de effectiviteit hiervan. Zelfs via de huisarts blijft het erg moeilijk om de doelgroep voor deze programma’s te bereiken. En als er geen eigen bijdrage wordt gevraagd, is er het risico dat mensen meedoen omdat ze moeten en niet omdat ze het zelf willen.”

Mensen verleiden werkt, verplichten niet. Hij ziet dan ook niets in hogere premies voor mensen met een ongezonde leefstijl. “Wie bepaalt wat goed gedrag is? Wat doen we met erfelijk bepaalde factoren?” De Menzis-voorzitter ziet meer in accijnsverhogingen op alcohol en tabak en in een vet- of suikertax.

 

Maurice Timmermans

Meer lezen over politici in Maastricht? Klik hier

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)