Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sporthal op zijn vroegst najaar 2013

Er zit nog weinig schot in de ontwikkeling van een nieuwe sporthal. Dat bleek vorige week woensdag tijdens een commissievergadering van de universiteitsraad. Een nieuw sportcomplex zal op zijn vroegst pas na de zomer van 2013 klaar zijn. Eerst moet vóór juli nog een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd.

Dat vertelde het hoofd vastgoed van de UM, Martin Geurts, aan de raadscommissie. De studie is in handen gelegd van een projectgroep met mensen van alle betrokken partijen: de universiteit, de gemeente Maastricht en woningstichting Servatius. Die laatste is partij omdat zij in 2007 de gemeentelijke sporthal in Randwijck (ook bij de UM in gebruik) afbrak ten behoeve van de nieuwbouw in het kader van de Calatrava-campus, waarin een uiterst moderne sporthal was voorzien. Toen dat project eind 2009 niet doorging ontstond een patstelling die feitelijk tot op dit moment doorwerkt. De gemeente eist van Servatius een nieuwe vervangende sporthal of het equivalent in geld, en dat was 7 miljoen in 2010, zo blijkt uit een nota van de gemeente van afgelopen najaar. Servatius heeft na het Calatrava-debacle zijn wonden gelikt en tot nu toe van de sporthal geen prioriteit gemaakt. De gemeente heeft echter een wettelijke plicht om voldoende sportfaciliteiten voor de basisscholen in Randwijck te verzorgen, iets wat uitstekend zou kunnen in een hal die mede gehuurd wordt door de UM voor studenten- en medewerkerssport. Geurts: “Maar de onderhandelingen tussen gemeente en Servatius hebben tot nog toe niet veel opgeleverd. Daarom heeft het college van bestuur op 19 januari besloten dat er nu eindelijk werk moet worden gemaakt van een indoorvoorziening, eventueel in combinatie met de plannen voor een Health Campus in Randwijck, want daarin is sprake van een personal lifestyle center waarin ook sportfaciliteiten zijn gepland. Maar de financiën kunnen een probleem vormen.”

Geurts vindt niet dat ook de UM te lang gedraald heeft, zegt hij naderhand: “Nee, eerst moesten Servatius en de gemeente eruit komen. Maar bij Servatius zijn nieuwe bestuurders en nieuwe toezichthouders aangetreden en daar wordt nu elke cent extra zorgvuldig bekeken. We vonden echter dat het nu wel lang genoeg had geduurd.”

De haalbaarheidsstudie zal verschillende alternatieven onderzoeken. Nieuwbouw is mogelijk op de Calatrava-fundering, een gunstige oplossing voor Servatius omdat die dan niet (of niet volledig) gesloopt hoeft te worden. Een andere plaats, “in of buiten Randwijck”, zegt Geurts, zal hoe dan ook duurder uitvallen. Verbouwing van de hallen van het gebouw aan het Duboisdomein, voorheen van Dagblad De Limburger, is eveneens een optie, en qua investering het goedkoopste.

Is de keuze eenmaal gemaakt - volgens de planning is het dan juli - en vooral: is de financiering geregeld, dan kan een architect worden aangezocht en het project worden aanbesteed.. Daarmee gaat opnieuw een klein jaar heen. Wordt er vervolgens gebouwd, dan duurt het nog ruim een jaar voordat de eerste studenten in de hal kunnen sporten, pas na de zomer van 2013. Alleen als voor het Duboisdomein wordt gekozen kan dat ruim een half jaar eerder zijn.

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)