Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verder kijken dan je neus lang is

Stelling: Als het raar is, dan is het raar. Naar prof. dr. P. B. Soeters, chirurg

Visite lopen met prof. Soeters was voor Ruben Schouten – in 2005 en 2006 opleidingsassistent op de Maastrichtse afdeling gastro-enterologie, ofwel maag- darm- en leverziekten - geen straf. Verre van zelfs. De chirurg Soeters – inmiddels met emeritaat - ging uitgebreid in op de problemen van de patiënt, gaf enthousiast uitleg en beantwoordde zonder morren vragen. Hij was een graag geziene gast bij de artsen in opleiding.

“Als het raar is, dan is het raar, was een van zijn gevleugelde uitspraken,” zegt Schouten. “Hij zei altijd: als je tijdens de visite, of bij het bekijken van de foto’s of laboratoriumuitslagen iets vreemds tegenkomt, denk dan niet, al zijn alle andere zaken in orde: het zal wel. Sta er bij stil, neem het serieus en zoek net zolang tot je weet wat er aan de hand is.”

Schouten, bezig aan zijn laatste jaar als chirurg in opleiding in het AZM, neemt die raad nog iedere dag ter harte. Hij promoveerde 11 februari op een onderzoek naar de lange termijnresultaten van chirurgische behandelingen bij patiënten met extreem overgewicht. Belangrijkste onderzoeksresultaat: ingrepen als een maagverkleining werken ook op de langere termijn goed, maar in de loop van de jaren treden er complicaties op die behandeld moeten worden. “Neem een maagverkleining met behulp van nietjes. Bij een grote groep laten de nietjes na drie tot zeven jaar los. Je moet ze dus levenslang controleren.” En ziet hij een patiënt die zijn maag heeft laten verkleinen met een maagband en opeens last heeft van brandend zuur, dan schrijft hij niet automatisch een zuurremmer of ander medicijn voor. Op zo’n moment herinnert hij zich de uitspraak van zijn oude hoogleraar en gaat hij op onderzoek uit. “Vaak is de band een beetje afgezakt, of is het bovenste deel van de maag wat omhoog gekropen, net hoe je het bekijkt. De band moet goed worden gelegd en dat vergt een operatie waarna de problemen weer verdwijnen.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)