Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ter Horst: “Bezuinig desnoods op studenten-ov-kaart”

Als het kabinet ‘ballen’ heeft, bezuinigt het niet op het onderwijs, maar op de ov-jaarkaart voor studenten. Of het laat het hoger onderwijs vijftienduizend studenten minder opleiden.

 

Dat zei voorzitter Guusje ter Horst van de HBO-raad eind vorige week tijdens een door de linkse oppositie georganiseerde hoorzitting over de bezuinigingen. Bestuurders en studenten waren daarvoor uitgenodigd in de Tweede Kamer.

“Ik weet dat ik me hier niet populair mee maak”, zei Ter Horst. Maar bezuinigen op onderwijsinstellingen treft alle studenten, denkt ze. “Het wordt korten op uren, op docenten, of op andere dingen die niet in het belang van studenten zijn.”

Er zijn volgens haar andere keuzes mogelijk, zoals snijden in het aantal studenten. “Dan zijn er minder hoogopgeleiden, maar het is wel eerlijk en je straft de huidige studenten niet.”

Verder pleitte ze ervoor dat instellingen zelf de hoogte van het collegegeld mogen bepalen. “Dan krijg je ook meer concurrentie tussen de instellingen.”

Ook andere aanwezigen haalden hard uit naar het kabinet. “De universiteiten zijn nog nooit zo boos geweest”, zei collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth van de Radboud Universiteit Nijmegen. “Hoe kun je zo slordig regeren? Dit is zo'n domme wet.”

Een studentendecaan zei vooral boos te zijn dat de regels tijdens het spel veranderd worden. “Wij zien wat vaker dan gemiddeld studenten met problemen. Wij adviseren hen en nu is onze voorlichting achteraf verkeerd gebleken.”

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)