Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

VVD pleit voor collegegeldvrij besturen

Als het aan de VVD ligt, hoeven studenten geen collegegeld te betalen tijdens een bestuursjaar. Ze moeten zich tijdelijk kunnen uitschrijven, ook als ze een bestuursbeurs van hun universiteit of hogeschool krijgen.

VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas wil afwachten wat staatssecretaris (en partijgenoot) Halbe Zijlstra ervan vindt, maar in principe steunt zij het voorstel van de studentenorganisaties voor collegegeldvrij besturen.

“Studentbestuurders volgen vaak helemaal geen onderwijs”, zegt Lucas. “Maar ze betalen wel collegegeld en het rijk draagt gemiddeld nog 4300 euro daaraan bij. Dat klinkt niet logisch.”

Als studenten van hun onderwijsinstelling een bestuursbeurs krijgen, moeten ze ingeschreven staan. Daar wil Lucas graag een einde aan maken. “Als het duidelijk is dat iemand aan de instelling is verbonden en alleen tijdelijk stopt, kun je die best een bestuursbeurs geven.”

Als het plan erdoor komt, zou het bestuursjaar ook niet meer meetellen als studievertraging en hoeven bestuurlijk actieve studenten minder bang te zijn voor de langstudeerdersregeling.

Lucas vindt het geen slecht idee maar houdt een slag om de arm. Het mag de overheid geen geld kosten, vindt ze. Volgens studentenorganisaties ISO en LKvV hoeft ze daar niet bang voor te zijn. Zij stellen dat de overheid er geen euro extra aan kwijt zou zijn.

De organisaties hebben verheugd gereageerd op Lucas’ steun. “Het is fijn dat delen van onze boodschap in ieder geval aankomen”, zegt Guy Hendricks van het ISO.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)