Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“De UM is niet Stapel-proof”

“De UM is niet Stapel-proof”

Photographer:Fotograaf: Still uit interview met de NOS

MAASTRICHT. Prof. Harald Merckelbach, hoogleraar rechtspsychologie, betwijfelt of de Universiteit Maastricht bij machte is om wetenschappelijk wangedrag boven tafel te krijgen. Toen Merckelbach zelf een zaak meldde, zag hij hoe zijn klacht “houtje-touwtje” werd afgehandeld.

Het eindrapport van de commissie Levelt, die de onderzoeksfraude van prof. Diederik Stapel in kaart bracht, is voor universiteiten een van de belangrijkste documenten in jaren, zegt Merckelbach. “De commissie laat zien dat er van alles mis is met de onderzoekscultuur. Maar het allerbelangrijkste is haar boodschap aan de bestuurders: is jullie instelling Stapel-proof?"

De UM in ieder geval niet, zegt Merckelbach, die drie jaar geleden een klacht over het onderzoek van een (reeds vertrokken) collega meldde aan de Maastrichtse integriteitscommissie. “Mijn klacht is toen niet bepaald kordaat opgepikt, ik had sterk het gevoel dat men het als een personeelsconflict opvatte. Ik vond ook dat de integriteitsfunctionaris niet goed thuis was in de eisen die je aan onderzoek en statistiek moet stellen.”

De commissie Levelt wijst universiteiten op de procedures die nodig zijn om ‘slodderwetenschap’ en bedrog te signaleren en onder de loep te leggen. Aan de UM schort het daar volgens Merckelbach aan: “Als ik als ervaren onderzoeker en KNAW-lid, ondersteund door twee vooraanstaande Amerikaanse collega’s, aan het kortste eind trek, dan maakt een junior hier geen schijn van kans. Bestuurders zijn bezorgd om de reputatie van hun instelling en niet om het aanzien van de wetenschap. Ze zouden er bovenop moeten zitten en alle onregelmatigheden tot op de bodem uitzoeken.”

Het college van bestuur gaat niet in op de vraag of de UM Stapel-proof is. In een schriftelijke reactie verwijst het college naar de KNAW-aanbevelingen van de commissie Schuyt die de UM, net als alle Nederlandse universiteiten, heeft overgenomen.

Lees hier het commentaar van drie UM-psychologen op het boek van Stapel 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)