Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oud-rector: “Prestige eredoctoraten in gevaar”

Oud-rector: “Prestige eredoctoraten in gevaar”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. Oud-rector magnificus Arie Nieuwenhuijzen Kruseman heeft grote moeite met het nieuwe beleid van de UM rond de eredoctoraten. Zijn kritiek richt zich op twee elementen: het aantal eredoctoraten en de herinvoering van het ‘maatschappelijke’ eredoctoraat.

Kruseman: “In plaats van hooguit een paar eredoctoraten bij een lustrum gaat nu elke faculteit er elk jaar een uitgeven, en dan is er ook nog een van het college van bestuur. Maar daar moet je heel zuinig mee omgaan. Elk jaar zeven, dat is hopeloos, veel te veel, straks wordt het gek als je nog géén eredoctoraat van de UM hebt. Op deze manier devalueert het eredoctoraat als zodanig.”

Dat DSM-topman Sijbesma in het rijtje gelauwerden prijkt, keurt hij eveneens af. “Sijbesma heeft grote verdiensten, daar is geen twijfel over, maar het zijn geen wetenschappelijke verdiensten. En een eredoctoraat moet toch altijd in dat teken staan. Toen ik rector was stelde de economische faculteit voor om Wim Duisenberg, president van de Nederlandsche Bank, een eredoctoraat te geven, die was voor een Europese top in Maastricht. Dat heb ik geblokkeerd. Ook hier was geen sprake van wetenschappelijke verdiensten. Het prestige van eredoctoraten neemt af als je die weg inslaat. Er zijn ook andere manieren om buitenstaanders met grote verdiensten voor de maatschappij en de universiteit te eren.”

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)