Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer diploma’s door langstudeerboete

NEDERLAND. Veel wo-studenten hebben met de langstudeerboete in het achterhoofd net wat harder gewerkt om hun bachelordiploma op tijd te halen, blijkt uit voorlopige cijfers van universiteitenvereniging VSNU.

Afgelopen zomer hebben meer studenten hun bachelordiploma gehaald dan in voorgaande jaren, meldt NOS op 3. Uit de vooraanmeldingen van universiteiten blijkt verder dat er dit jaar meer studenten aan een masteropleiding begonnen dan normaal. In september 2012 startten ongeveer 42 duizend studenten meer aan een masteropleiding dan in 2011. Een stijging van acht procent. 

Veel studenten die het verhoogde collegegeld dreigden te moeten betalen, volgden extra vakken en drongen aan op snelle afhandeling van hun cijfers, bleek in september al uit een rondgang van het HOP. “Voor veel mensen is de langstudeerboete een extra duwtje in de rug”, zei studieadviseur Lieke Smit van de TU Delft toen.

Of ook hogeschoolstudenten harder hebben gestudeerd door de langstudeerboete, is niet bekend. De HBO-raad weet nog niet hoeveel diploma’s er behaald zijn.

Per september 2012 moesten studenten die langer dan een jaar over hun bachelor of master deden, drieduizend euro meer collegegeld betalen. Maar een maand na invoering besloten regeringspartijen VVD en PvdA om de langstudeerboete met terugwerkende kracht af te schaffen. Het hele traject koste de overheid 12,3 miljoen euro.

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)