Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onbegrijpelijke Batman

Onbegrijpelijke Batman

Het is druk in het huis van de Russische zusjes Olga, Masja en Irina. Irina, de jongste, is jarig en het huis is volgepakt met goede vrienden en vage kennissen. Ondanks alle gezelligheid dromen de zusjes – na jaren van wonen in de provincie met hun vader die het jaar ervoor overleed – maar van één ding: terugverhuizen naar Moskou. In Moskou groeide het gezin op; in Moskou wordt alles beter. Zo begint het toneelstuk Drie Zusters van Anton Tsjechov dat werd bewerkt door regisseur Theu Boermans voor Het Nationale Toneel. De zussen zullen door omstandigheden uiteindelijk nooit naar Moskou vertrekken. De één wordt verliefd, een ander haar geliefde sterft en broerlief vergokt het familiekapitaal.

In de bijna drie uur durende voorstelling zoeken de karakters naar geluk en een doel in het leven. Allerlei personages komen langs in het huis van de zussen, elk met een eigen verhaal en eigen problemen. De een zoekt zijn geluk in hard werken, een ander in de zorg voor de medemens. Er worden filosofische gedachten uitgewisseld over de zin van het leven – wat de voorstelling op een mooie manier naar het hier en nu brengt.

De lengte van het stuk leidt niet tot verveling: er gebeurt veel en er wordt mooi gespeeld. Dat mag ook wel met een dergelijke cast, er zijn rollen weggelegd voor onder anderen Ariane Schluter, Katja Herbers, Anniek Pheifer en Mark Rietman. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de vormgeving. Op het toneel bevindt zich een grote glazen kubus die zich in zeer korte tijd kan vullen met rook en de acteurs in een onheilspellende mist achterlaat. Het geeft een prachtig effect.

Jammer zijn bepaalde vondsten die weinig toevoegen aan het verhaal. Bijvoorbeeld Batman en the Joker die tijdens carnaval vechten om dezelfde vrouw. Het scoort bij de zaal, maar waarom deze verwijzing precies wordt gemaakt, blijft gissen. Drie Zusters is een genot om naar te kijken, maar laat de toeschouwer toch wat verward achter.

Marlien van Liempt

 

Drie Zusters speelt op 4 januari om 20.00 uur in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)