Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Discussie over ketchup-onderzoek

MAASTRICHT. Vorige week lanceerde de UM een persbericht over promotieonderzoek met de kop ‘Tomatenketchup beschermt tegen hartaandoeningen’. Was dat niet al bekend? De Volkskrant meent van wel en trekt in een column flink van leer. ‘Tweedehands autoverkoper is betrouwbaarder dan de Universiteit Maastricht’, oordeelde columnist Hans van Maanen afgelopen weekend in de wetenschapsbijlage.

Samen met de UM-communicatieafdeling besloot de betreffende onderzoeker Merel Hazewindus om niet te reageren. “Ik sta achter de uitkomsten van mijn onderzoek. Nieuw eraan is dat niet alleen de stof lycopeen beschermend werkt, zoals inderdaad bekend, maar een combinatie van drie stoffen. De conclusie is dan ook dat tomaten en ketchup nog gezonder zijn dan we dachten.”

Het onderzoek is gesponsord door Heinz. “Het bedrijf heeft de studie financieel ondersteund maar heeft zich niet met de inhoud bemoeid. Ik had overigens niet verwacht dat ketchup een gunstig effect zou hebben vanwege het suikergehalte, maar dat bleek te worden overruled.”

De Volkskrant constateert bovendien dat niets van het onderzoek in gezaghebbende tijdschriften is verschenen. Hazewindus zegt ter verdediging dat ze in korte tijd, in drieënhalf jaar, is gepromoveerd. “Mijn artikelen liggen nu op de redacties van tijdschriften. Ik ga ervan uit dat ze worden gepubliceerd.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)