Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

3,1415926535 89793238462643

Film: Life of Pi

Het verhaal: De tiener Piscine (Pi) Patel is na een scheepsramp als enige menselijke overlevende terechtgekomen in een reddingssloep die hij deelt met een Bengaalse tijger genaamd Richard Parker. Voor de vrome Pi begint een overlevingsstrijd die zijn geloof zwaar zal beproeven. Gebaseerd op de bestseller van Yann Martel.

Op de valreep nog een van de mooiste films van 2012, want:

- Life of Pi laat je regelmatig met de ogen knipperen van pure verwondering. Zit ik nou echt te kijken naar een gevecht tussen een hyena en een zebra in een reddingsboot? Ja dus, en dankzij de wondere wereld van motion capture-technologie lijkt het levensecht. Op de beste momenten overviel me iets wat ik al sinds 1984 – toen ik als elfjarige met mijn moeder op het balkon van Royal in Heerlen neerstreek voor Indiana Jones and the Temple of Doom – niet meer in een bioscoop had ervaren: pure, onversneden vervoering. Life of Pi zien is weer even kind zijn. En hij mag dan volledig bestaan uit enen en nullen, maar wat is die Richard Parker een magnifiek beest.

- Gérard Depardieu heeft een fijne bijrol als een onbehouwen scheepskok die demonstreert hoe je een vleesmaaltijd in een oogwenk verandert in een vegetarisch gerecht.

Een wel erg mierzoete lekkernij, want:

- Een Amerikaanse recensent vergeleek Life of Pi met een zevengangendiner waarbij elke gang een cake blijkt te zijn. Dat is overdreven, maar de Amélie-achtige proloog is inderdaad net zo mierzoet als het gemiddelde Indiase dessert.

- Met een visuele zondvloed aan vliegende vissen, majestueuze sterrenhemels, lichtgevend plankton en vleesetende eilanden tovert regisseur Ang Lee het Aards Paradijs voor onze ogen, maar zijn hof van Eden lijkt af en toe verdacht veel op de wallpapers die standaard bij Windows worden bijgeleverd, althans bij de new age-editie van Windows.

Het salomonsoordeel: In Life of Pi claimt iemand dat dit verhaal je in God laat geloven. Dat effect heeft de film op mij niet gehad, maar ik geloof wel nog altijd in Ang Lee, een filmmaker die de E van entertainment hoger acht dan de E van esoterie.

Mark Vluggen

 

 

 

 
Check the full film programme here: Lumière and Pathé

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)