Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geen eigen verantwoordelijkheid

Geen eigen verantwoordelijkheid

Verplichte literatuur

Wie: Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie en evidence based education

Boek: Hondenhart, Michail Boelgakov

Voor wie: economiestudenten

“Het verhaal speelt zich af in de jaren twintig in de Sovjet-Unie. Een straathond gaat op een dag mee met een professor die een kliniek heeft voor verjongingskuren. De professor denkt dat als iemand zijn testikels en hypofyse (een klier in het hoofd, die hormonen afscheidt) in een hond plaatst, dit hem zal verjongen. Het experiment mislukt, het dier wordt menselijk, maar wel met de manieren van een straathond: hij is onbeschoft, vloekt, drinkt, versiert vrouwen. Hij wordt onderdirecteur van de gemeentelijke kattenbestrijdingsdienst, omdat hij een hekel heeft aan katten. Het loopt zo uit de hand, dat de professor het experiment weer wil terug draaien.”

Het satirische boek is anti-communistisch en werd nooit uitgegeven in de Sovjet-Unie. “Het is geschreven in de idealistische jaren van de revolutie, het verscheen in 1925, maar Boelgakov had goed door waar het naar toe ging, dat dit een fout regime was.”

Volgens Groot is het boek interessant voor economiestudenten omdat het laat zien wat de invloed is van een communistisch systeem op de maatschappij. “Het leidt tot verruwing en vergroving van de zeden en de moraal. De onbeschofte straathond past bij de communisten.  Economen moeten goed nadenken over de mate waarin de overheid zich moet bemoeien met de privé-levens van mensen. Als je de vrijheden van mensen aantast, wordt ook de eigen verantwoordelijkheid minder.”

Boelgakov toont volgens Groot met het schrijven van dit boek grote persoonlijke moed. “Op een gegeven moment gooit de professor een boek van Friedrich Engels (samen met Karl Marx grondlegger van het Marxisme, red.) in de kachel. Om dat te schrijven in die tijd... Stalin heeft hem gevraagd het land te verlaten, maar dat weigerde hij. Een Russisch schrijver moet in Rusland wonen, vond hij. Uiteindelijk hebben ze hem met rust gelaten, hij was te bekend om zomaar te laten verdwijnen. Ik kom regelmatig in Kiev en op weg naar de universiteit loop ik dan vaak langs zijn geboortehuis.”

 

In deze rubriek bevelen docenten een roman aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)