Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Teloorgang van NRC Handelsblad

Misschien herinnert men zich nog dat een tiental dagen geleden in Amsterdam een voetbalwedstrijd plaatsvond die ruim de aandacht trok. Zelfs wanneer iemand op radio en tv aan het woord kwam omdat hij of zij een dierbare had verloren, dan moest eerst de vraag worden beantwoord: wat zal de uitslag zijn zondagmiddag? Liefst zou men ook nog een voorspelling van gene zijde van het graf hebben gehoord. Sommige reacties waren zelfs niet toegestaan. Vroeger kwam men nog wel eens weg met opmerkingen als: “Dat weet ik niet”, “Een balletje kan raar rollen!”, “Ik weet niks van voetbal” of “Mijn hoofd staat er niet naar”. Men moest en zou twee getallen onder de tien noemen.

Het dieptepunt kwam op zaterdagmiddag toen ik de NRC van de deurmat raapte. Het blad verschijnt sinds kort in tabloidformaat. Veel koppen kun je op de eerste pagina niet kwijt. De krant kwam niet verder dan twee berichten. In letters die men gewoonlijk alleen bij internationale rampspoed gebruikt, stond er ZONDAGMIDDAG 14.30 UUR. Daaronder vulde een soort logo van de clubs waarvan u mogelijk wel eens heeft gehoord, ruim een kwart van de ruimte. Er was nog een kleinere kop over een al evenmin verrassend nieuwsfeit: MINISTER DE JAGER DREIGT GRIEKEN. Waarschijnlijk stond er oorspronkelijk MINISTER DE JAGER DREIGT GRIEKEN VOOR DE LAATSTE MAAL. De eindredacteur moest vanwege de voetbal helaas deze oer-Hollandse uitspraak inkorten.

We hebben het over de krant die het meest prat gaat op zijn standing, zijn intellectuele gehalte, zijn onafhankelijkheid. Ik lees NRC Handelsblad onafgebroken sinds 1956. Toen was het voor mij nog de Nieuwe Rotterdamse Courant. Later fuseerde de krant met het Amsterdamse Handelsblad. Kranten moeten met hun tijd meegaan, zo heet het. Internetactiviteiten, prima. Een apart blad NRC NEXT voor de ongeduldige jonge forens, ook prima. Iedereen schijnt tegenwoordig de achtergronden van het eurosongfestival of het faillissement van Marco Borsato te willen weten, publiceer het dan maar. Verloedering is dat nog niet. Stelselmatig de voorpagina in de richting van Wakker Nederland opschuiven, en van de zaterdagbijlage LUX een lijfblad voor het jeugdige grachtengordeldier maken, lijkt verdacht veel op teloorgang. Ik ben hierover nog niet uitgeschreven.

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)