Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vooral de bevlogen werknemers blijken gefrustreerd

De versobering van de pensioenrechten in 2006 blijkt vooral de meest bevlogen werknemers te frustreren. Velen voelen zich oneerlijk behandeld en draaien nu minder onbetaalde overuren. Dat blijkt uit een onderzoek van Andries de Grip en Raymond Montizaan van het Maastrichtse Researchcentrum van Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), gericht op de overheidssector en het onderwijs.  

De versoberde rechten zijn een gevolg van de hervorming van het pensioenstelsel. Werknemers die vóór 1950 zijn geboren kunnen nog aanspraak maken op een gunstige prepensioenregeling (FPU), wie daarna is geboren niet.

Bekend is dat het meest gedreven medewerkers gemiddeld twaalf uur per maand onbetaald overwerken. Diegenen die echter in 1950 zijn geboren, hebben dat teruggeschroefd tot drie uur, wijst het ROA-onderzoek uit. Bovendien denken deze werknemers toch met vervroegd pensioen te gaan, en wel via de levensloopregeling. Het laat volgens de onderzoekers zien dat de regeling, bedoeld om langer doorwerken door extra verlof te vergemakkelijken, faalt.

Deze studie borduurt voort op het promotieonderzoek van Montizaan (Observant 4, jaargang 31), die eerder ontdekte dat de pensioenhervorming negatief uitwerkte op het welzijn en motivatie van de ‘gedupeerden’.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)