Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Buiten de gebaande paden

Januari is een ronduit waardeloze maand. Niks om naar uit te kijken (o ja, schaatsen), snertweer, paar plichtmatige nieuwjaarsrecepties die veel minder vaak uitmonden in legendarische bacchanalen dan de kerstborrels van een paar weken ervoor.

“Ga je vanavond weer mee?”

“Lijkt me beter van niet, ik zie je morgen wel weer op Randwyck.”

“Maar twee weken terug dan?”

“Toen hadden we iets te vieren, toch?”

Geen speld tussen te krijgen. Eugh. Januari is een goede maand om zoveel mogelijk in je bed door te brengen. Dan nog een week of wat de sneeuw in, om de alledaagse werkelijkheid maar zo laat mogelijk onder ogen te hoeven komen. Doe me in de tussentijd maar een fijn bandje om me een beetje af te leiden.

Vaak herhaald refrein: in België heb je meer goede pop- en rockformaties dan in Nederland, en die bandjes spelen hier relatief vaak in de buurt, en dat is fijn. Zo ook Gentse gitaarpoppers Absynthe Minded, die met hun vijfde plaat onder de arm een rondje door de buurt maken. Net als vele van hun collega’s vielen ze op in Humo’s Rock Rally, de tweejaarlijkse talentenwedstrijd van het weekblad die (terechte) bekendheid gaf aan bands als Mintzkov, Black Box Revelation en the Van Jets. In België zijn de heren welbekend als subtoppers in de eredivisie (net een treetje onder bands als dEUS en Triggerfinger). In Nederland is dat minder, en dat is eigenlijk gek, gegeven de spannende maar toch toegankelijke muziek die ze maken, die dus de gemiddeld wat minder excentrieke muzieksmaak van d’n ‘Ollanders goed zou moeten passen.

Het bij vlagen Dylan-eske stemgeluid van Bert Ostyn haalt je nog steeds naar binnen, en in het nieuwe werk (nu met viool à la Hurricane, over Bob Dylan gesproken) treedt men vaker buiten de gebaande paden, met scherpe elektronische accenten. De basis is hetzelfde gebleven: goed uitgevoerde, stuwende popmuziek met deuntjes die blijven hangen.

Eind januari staan de mannen in het C-Mine cultuurcentrum in Genk, dat is min of meer om de hoek, minder ver dan Sittard. Je zou bijna de fiets pakken, maar goed, het blijft januari.

Jeroen Postma

 

 

 

Absynthe Minded, 25 januari, C-Mine Cultuurcentrum, Genk, kaarten €18

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)