Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Studenten gaan niet naar een bandje in Heerlen”

Zuid-Limburg ontbeert een poppodium van formaat. Daar was iedereen het over eens afgelopen zondagmiddag in Ipanema, het café van het Bonnefantenmuseum waar de PvdA Maastricht eens per maand een debat organiseert. Maar dat bleek ook het enige punt van overeenkomst.

D66 nam onlangs het initiatief met een raadsvoorstel voor een poppodium van 1500 bezoekers in Maastricht. Een en ander moet uitmonden in een sfeervolle club die de hele week open is, waar muziekonderwijs wordt gegeven en bandjes kunnen repeteren. De nieuwe club bestaat uit De Muziekgieterij in het voormalige L1-gebouw, in combinatie met de Platte Zoal waar de optredens plaatsvinden.

Maar waarom in Maastricht? Is dat niet een geval van de berg naar Mozes brengen? Ja, begint Wim Ortjens, directeur Regiobranding Maastricht. In Parkstad liggen al twee zalen (De Nieuwe Nor en de Limburgzaal in het Parkstad Theater, red.). Kwestie van investeren in goede verbindingen daarnaartoe.

Er is alleen één probleem: Maastrichtse studenten zullen niet op de trein naar Heerlen stappen, zegt D66-lid Richard Schoffeleers.

“Ze komen niet eens naar Ipanema”, zegt Nelleke Barning. Ze is fractielid van de lokale PvdA en leidt het debat samen met Rens Knegt, tot eind jaren negentig lid van het college van bestuur van de UM.

Schoffeleers: “Studenten hebben een actieradius van 5 kilometer, volgens een Rotterdamse studie slechts 3,5 kilometer.” Het podium past het best in Maastricht omdat daar nu eenmaal 20 duizend studenten zitten, wat ook de uitkomst zou zijn van onderzoek namens de Provincie. “Laten we geen extra verkeer genereren.”

De voorkeur voor Maastricht is “ongelooflijk kort door de bocht”, zegt Lex Smeets, wethouder van cultuur in Heerlen. Hij vraagt aan Schoffeleers: “Hoeveel mensen denk je dat er in Parkstad wonen?” En antwoordt: 250 duizend. Hij wil maar zeggen: twee keer zoveel als in Maastricht. De wethouder betreurt het gebrek aan samenwerking in Zuid-Limburg.

Dat vindt ook Joery Wilbers, baas van De Nieuwe Nor. “Het is slecht voor heel Zuid-Limburg. Bands die straks naar Maastricht komen, zullen niet meer in Heerlen optreden. Terwijl ik denk dat een podium van 1500 bezoekers een maatje te groot is voor Maastricht. Zie het failliet van Nightlive in de Aw Stiene. Zalen van dat formaat worden in Nederland niet meer gebouwd. Duizend bezoekers is het maximum.”

Hoe dan ook: Wim Smeets van de Muziekgieterij omarmt het voorstel. Hij heeft behoefte aan expansie, zegt hij. “Soms staat er een rij van zeshonderd mensen voor de deur, terwijl er maar 250 in kunnen. We willen een club met een feel en look, iets wat de Rodahal bijvoorbeeld niet heeft.”

Het Mecc ook niet, geeft directeur René Hanssen toe. Toch heeft het Mecc in de eerste plaats een imagoprobleem, legt hij uit. “Iedereen denkt meteen aan grote anonieme hallen en dat is niet terecht. We hebben ook kleine intieme zalen en zijn wel degelijk in staat om een vibe te creëren.”

Veelzeggend is dat het publiek tot drie keer toe adviseert om een vakman van buiten de regio in de arm te nemen. “Zuid-Limburg is een bijenkorf”, zegt Jacques Costongs, wethouder cultuur in Maastricht, “waarvan de bijen gezamenlijk moeten produceren.” Maar op deze middag vliegen de bijen alle kanten op.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)